Xóa Page Trong Excel / Top 9 # Xem Nhiều Nhất & Mới Nhất 6/2023 # Top View | Hoisinhvienqnam.edu.vn

Hướng Dẫn Xóa Chữ Chìm, Chữ Page 1, Page 2 Trong Excel 2022, 2022, 201

Các chữ chữ chìm, Page 1, Page 2 lớn xuất hiện chìm trong Excel 2019 làm cho tài liệu trở nên mất thẩm mỹ, gây khó chịu cho người dùng, vậy làm thế nào để xóa bỏ những dòng chữ này đi?

Excel là phần mềm xử lý bảng tính đa năng, hỗ trợ người dùng tính toán, lập bảng biểu,… Dù là chương trình quen thuộc nhưng không phải ai cũng hiểu và nắm rõ những cài đặt của phần mềm này.

Mẹo hay xóa chữ chìm, chữ Page 1, Page 2 trong Excel

Gần đây, Taimienphi nhận thấy có rất nhiều bạn đọc thắc mắc và muốn được hướng dẫn xóa chữ chìm, chữ Page 1, Page 2 trong Excel. Lỗi này xuất hiện khi người dùng mở file Excel làm việc thì thấy chữ Page rất lớn, được in chìm ở giữa trang rất mất thẩm mỹ mà không thể xóa đi.

Mẹo hay xóa chữ chìm, chữ Page 1, Page 2 trong Excel 2019

Điều đầu tiên cần khẳng định với mọi người, những dòng chữ in chìm xuất hiện trong tài liệu không phải là lỗi. Ngược lại, đây là một tính năng hỗ trợ của Excel dành cho người dùng. Mặc định khi bạn bật chế độ Page Break Preview thì những chữ Page 1, Page 2,… sẽ hiện nên để người dùng có thấy được những nội dung khi in ra trang giấy sẽ như thế nào mà không cần nhấn Print Preview. Nhờ có tính năng này, bạn có thể có cái nhìn tổng quan hơn, từ đó căn chỉnh lại nội dung hay điều chỉnh khổ giấy cho phù hợp.

Bước 1: Mở file Excel có xuất hiện chữ chìm trong nội dung. Trên thanh công cụ Ribbon, bạn nhấn chọn thẻ View.

Bước 2: Ở trong nhóm các chức năng Workbook Views, bạn sẽ thấy các chế độ hiển thị tài liệu trong Excel. Lúc này bạn sẽ thấy trạng thái xem hiện tại đang là Page Break Preview. Để ẩn hay xóa những chữ chìm đi bạn chỉ cần đổi chế độ xem tài liệu. Taimienphi đề nghị bạn nên chọn Normal.

How To Delete A Page In Excel

What to Know

Go to the View tab, select Page Break Preview, then drag the dotted blue line to adjust the area you want to print.

If you only want to print part of the worksheet, highlight the area you want to print, then go to the File tab and select Print.

To set a print area for the document permanently, go to the Page Layout tab, highlight the area you want to print, then select Print Area.

This article explains how to delete pages in Excel. Instructions apply to Excel for Microsoft 365, Excel 2019, Excel 2016, Excel 2013, and Excel 2010.

How to Delete Unwanted Pages in Excel

Page breaks are the boundaries in a worksheet that decide what content goes on your printed document page. Excel chooses these for you automatically, using your default paper size and margin settings. You can also adjust the automatic page breaks by scaling your print job smaller (less than 100 percent) or larger (more than 100 percent) than your working document.

Insert, delete, or move page breaks in Excel to make sure pages print as expected.

Open the worksheet in which you want to delete a page and select the View tab.

Select Page Break Preview in the Workbook Views group.

You can adjust page breaks in the Normal view in Excel, but it’s easier to use Page Break Preview to work on the page break layout. The preview mode shows how any change you make to columns or rows impacts the automatic page breaks.

With Page Break Preview enabled, you can see a dotted line representing the automatic page break, with each page numbered.

You can select any of the blue lines (both dotted and solid) to adjust the print areas.

Select and drag the dotted blue line (an automated print break) to adjust the area you would like to print. The line turns solid, converting it to a manual page break.

When you finish adjusting the page breaks, select Normal in the Workbook Views group.

How to Set Your Print Area in Excel

Creating page breaks is a great way to manage larger documents, but what if you want to print a snapshot of the content and not the whole worksheet? You can use printer options to print a selected area by following these steps.

For one-time printing:

Select and drag to highlight the area of the worksheet that you want to print.

Select the File tab.

Choose Print.

Choose Print Selection in the list under Settings.

Change Print Settings Permanently

If you’ll print the selected area more than once and want to set a print area for the document permanently, you can do it this way.

Go to the Page Layout tab.

Highlight the area that you want to print, then select Print Area in the Page Setup group.

Choose Set Print Area.

Lordneo – Page 75 – Shop Số 1

Mùa hè (ナ ミ

(

Minami

)

) là nhân vật nữ chính của ] Rivals

[

chỉnh sửa

]

Đối thủ của nhân vật chính trong các trò chơi video có một số tên khác nhau, nhưng anh ta tương ứng với một số nhân vật khác trong anime và manga. (Lưu ý rằng không phải tất cả các nhân vật tương ứng đều là đối thủ hoặc nhân vật phản diện với nhân vật chính trong anime hoặc trong Cuộc phiêu lưu của Pokémon tuy nhiên.) Trong các trò chơi điện tử Pokémon, các đối thủ sẽ luôn chọn một Pokémon khởi đầu có loại lợi thế hơn của chính người chơi.

Blue (Green

(

グ リ ー ン

Gurīn )

): Đối thủ của người chơi và Nhà vô địch giải đấu trong và Vàng . Anh ta rất mạnh mẽ và cạnh tranh, nhưng nói chung là một Huấn luyện viên Pokémon giỏi. Ông là cháu trai của Giáo sư Oak. Màu xanh là nền tảng cho Gary Oak trong anime và Blue trong Pokémon Adventures . IGN liệt kê Blue là nhân vật phản diện hay thứ 98 trong các trò chơi điện tử, mặc dù họ nhấn mạnh rằng thật khó để xem anh ta là một nhân vật phản diện. Tuy nhiên, họ đã nói rằng anh ta là một “douche”, với lý do anh ta cố gắng ngăn nhân vật người chơi lấy bản đồ. [1] Ba năm sau trong Pokémon Gold Silver và Crystal và các bản làm lại của họ, Pokémon HeartGold và SoulSilver anh trở thành Trưởng phòng tập thể dục cho Thành phố Viridian, nơi anh là phòng tập cuối cùng trong bài- trò chơi, trước khi có quyền truy cập Mt. Bạc để chiến đấu với Đỏ.

Green ‘ là đối thủ của Pokémon FireRed

Red’ là đối thủ của Pokémon Blue, Green và LeafGreen

Silver [1965900016] (

シ ル バ 1965

Shirubā ) : Đối thủ của người chơi trong Pokémon Gold Crystal và . Nhân vật này đánh cắp Pokémon đầu tiên của anh ta từ Giáo sư Elm, và có xu hướng xem Pokémon là công cụ, để sử dụng và loại bỏ, mặc dù không phải trong Cuộc phiêu lưu của Pokémon . Không giống như đối thủ đầu tiên, quan điểm của anh ấy về Pokémon khiến anh ấy trở thành một huấn luyện viên tầm thường, mặc dù nhà hiền triết trong Tháp Sprout nhận ra rằng anh ấy tài năng và có tiềm năng lớn. Trong HeartGold và SoulSilver nếu người chơi mang một sự kiện Celebi đến đền thờ Rừng Ilex, Silver được tiết lộ là con trai của Team Rocket Boss, và sự căm ghét của anh ta đối với Team Rocket từ thất bại của cha mình. Cuối cùng anh ta nhận ra những hành động sai trái của mình và thay đổi cách thức của mình bằng cách đối xử với Pokémon của mình và thậm chí cả người chơi với sự tôn trọng. Đối thủ này không xuất hiện chủ yếu trong anime, nhưng được giới thiệu trong phần mở đầu của Nhật Bản cho Pokémon Chronicles. Không rõ là Giovanni có phải là cha đẻ của Silver trong dòng thời gian của anime hay không, giống như trò chơi của anh ấy và đối tác Pokémon Adventures.

Gold ‘ là đối thủ của Pokémon Silver và SoulSilver

Wally (Mitsuru

(

)

): Một trong những đối thủ khác trong Pokémon Ruby Sapphire Emerald Omega Ruby và Alpha Sapphire là bảo bối của người chơi, Wally. Ban đầu, anh ta là một cậu bé ốm yếu cần được giúp đỡ trong việc bắt Pokémon. Khi đến gặp cha của người chơi để xin lời khuyên, Norman chỉ đạo người chơi giúp anh ta bắt Pokémon. Sử dụng Zigzagoon của Norman, người chơi giúp Wally bắt được một con Ralts. Lần tiếp theo anh ta chiến đấu với nhân vật chính, anh ta có vẻ khỏe mạnh hơn và đồng điệu với Pokémon của mình. Anh ta chiến đấu với người chơi lần cuối cùng ở cuối Đường Chiến Thắng và chờ ở đó, luôn sẵn sàng cho một trận chiến khác.

Barry (Jun

(

ュ ン

)

) : Barry là đối thủ của người chơi trong Pokémon Diamond Pearl và Platinum . Anh ấy thường thiếu kiên nhẫn và quyết tâm trở thành Huấn luyện viên giỏi nhất mọi thời đại. Anh là bạn thân nhất với người chơi, và cha anh, Palmer, sở hữu Battle Tower ở Sinnoh. Đôi khi anh ta sẽ hỗ trợ người chơi. Anh ta có xu hướng vô tình đâm vào người khá thường xuyên khi anh ta chạy về. Anh ta có thể được chiến đấu một lần nữa trong những ngày cuối tuần tại Khu vực chiến đấu. Trong anime, Barry thực sự yêu thích Pokémon và chán ghét cách Team Galactic khai thác Pokémon để kiếm lợi nhuận. Anh ta là cơ sở cho nhân vật Pearl

(

パ ー

Pāru )

trong manga Pokémon Adventures . (

ェ レ

) : Một trong những đối thủ trong Pokémon Black và Trắng . Cheren rất thông minh và đáng tin cậy; anh ta thường cho người chơi lời khuyên nhân vật và chiến đấu với người chơi để kiểm tra kỹ năng của anh ta. Giống như người chơi, anh ta đặt mục tiêu trở thành Nhà vô địch. Anh ấy là một trong những người bạn thời thơ ấu của người chơi. Hai năm sau, trong Đen 2 và Trắng 2 anh trở thành Lãnh đạo phòng tập của thành phố Aspertia, trao Huy hiệu cơ bản cho các huấn luyện viên đã đánh bại anh. Nếu người chơi sử dụng chức năng Liên kết bộ nhớ trong Đen 2 và Trắng 2 anh ta sẽ thách đấu người chơi sử dụng đội cuối cùng của mình từ Đen và Trắng ]. Tên của anh ấy là từ tiếng Bulgaria có nghĩa là màu đen:

черен

( cheren ). [2]

Bianca

ベ ル

Beru ) ): Một trong những đối thủ trong Pokémon Black và Trắng . Bianca là tự phát và đôi khi không đáng tin cậy, nhưng cô phát triển trong suốt cuộc hành trình. Cô ấy cũng có một mặt mạnh mẽ, mà cô ấy thể hiện khi cô ấy đi trên một hành trình Pokémon chống lại mong muốn của cha cô ấy. Cô là một trong những người bạn thời thơ ấu của người chơi. Hai năm sau, trong các sự kiện của Đen 2 và Trắng 2 Bianca trở thành trợ lý cho Giáo sư Juniper và là người đưa cho người chơi Pokémon khởi đầu của họ. Nếu người chơi sử dụng chức năng Liên kết bộ nhớ trong Đen 2 và Trắng 2 thì cô ta thách thức người chơi sử dụng đội cuối cùng của mình từ Đen và Trắng ]. Bianca là duy nhất trong số các đối thủ của người chơi, trong đó cô chọn Pokémon bắt đầu với nhược điểm loại của người chơi, thay vì lợi thế về loại. Tên của Bianca là từ tiếng Ý có nghĩa là màu trắng, trong khi tên tiếng Nhật “Bel” của cô có cùng ý nghĩa với tiếng Nga:

бел

( bel ). [2]

Hugh

(

ヒ ュ

Hyū )

: Hugh là đối thủ của người chơi trong Pokémon Black 2 và . Anh ta đến từ thành phố Aspertia, giống như các nhân vật người chơi, và cũng đang tìm cách trở thành một Master Master. Trong suốt trò chơi, người chơi giúp Hugh lấy Purrloin của em gái mình đã bị Team Plasma đánh cắp. “Hugh” là tùy chọn tên mặc định, nhưng người chơi có thể chọn một tên tùy chỉnh. [3]

Shauna

(

サ ナ

Sana )

: Shauna là một người bạn và là đối thủ của nhân vật người chơi trong Pokémon X và Y từ Vaniville Town quê hương của anh ấy / cô ấy. Cô ấy tràn đầy năng lượng và tò mò về Vùng Kalos, nhưng vẫn không biết mình muốn đạt được gì từ những trải nghiệm của mình. Cô cho nhân vật người chơi một biệt danh ngay từ đầu cuộc hành trình của họ. Cô ấy có sẵn như là một đối tác của Trận chiến tại Battle Maison.

Tierno

(

テ ィ エ ル 1965

Tieruno )

: Tierno là một người bạn khác nhân vật trong Pokémon X và Y từ Thành phố Snowbelle. Anh ta quan tâm nhiều hơn đến việc tìm kiếm Pokémon mới để tạo ra một nhóm nhảy Pokémon hoàn hảo và bị phân tâm trong trận chiến: do đó, anh ta có xu hướng trở thành người huấn luyện yếu nhất trong số năm người. Anh ta có sẵn với tư cách là một đối tác của Trận chiến tại Battle Maison.

Trevor

(

ト ロ バ

Toroba )

nhân vật trong Pokémon X và Y người đến từ thành phố Lumiose. Anh ta chăm học và mong muốn lấp đầy cả ba phần của Pokédex của Vùng Kalos. Anh ta có sẵn với tư cách là một đối tác của Trận chiến tại Battle Maison.

Hậu

(

ハ ウ

Hậu )

: Đối thủ chính trong Pokémon Sun và Mặt trăng . Pokémon đặc trưng của anh ta là Pokémon khởi đầu yếu so với sự lựa chọn của người chơi.

Gladion

(

グ ラ ジ 1965

Gladio )

Mặt trời Pokémon và Mặt trăng . Chàng trai trẻ này cho mượn sức mạnh của mình cho Đội Sọ với tư cách là người thi hành án. Anh ta đánh giá cao sự mạnh mẽ trong các trận chiến Pokémon. Pokémon đối tác của anh ta là Type bí ẩn: Null. Anh ta là con trai của Lusamine và là anh trai của Lillie.

Trace

(

シ ン

Shin )

: Đối thủ chính trong và Let’s Go, Eevee! .

Pseudo-đối thủ

[

chỉnh sửa

]

“Đối thủ giả” trong các trò chơi video đã ra mắt trong Pokémon Ruby ] và Sapphire và thường là nhân vật mà người chơi không chọn chơi. Chúng sẽ xuất hiện trong trò chơi và đôi khi sẽ hỗ trợ người chơi trong suốt hành trình của họ.

Brendan hoặc Tháng 5 : Đối thủ giả trong Pokémon Ruby Sapphire Emerald Ruby và Alpha Sapphire là Brendan hoặc May. Họ là những người khác giới về tính cách của người chơi, có thái độ dễ chịu và đáng khích lệ, và là con của Giáo sư Birch. Trong Cuộc phiêu lưu của Pokémon Brendan và May có sự góp mặt của Ruby, con trai của Trưởng phòng tập thể dục Norman và Sapphire, con gái của Giáo sư Birch. Trong một số điểm trong trò chơi, đối thủ sẽ chiến đấu với người chơi.

Lucas hoặc Dawn : Đối thủ giả trong Pokémon Diamond Pearl ] và Bạch kim là Lucas hoặc Dawn. Họ là những người khác giới tính cách của người chơi và là một trong những trợ lý của Giáo sư Rowan. Trong cả hai trường hợp, họ sẽ không chiến đấu với người chơi, mà là hỗ trợ người chơi trong suốt nhiệm vụ của người chơi. Đối thủ có một em gái ở Sandgem Town xem TV và nói với người chơi nơi có bầy Pokémon đến.

Ethan hoặc Lyra : Đối thủ giả trong Pokémon HeartGold ] và SoulSilver là Ethan hoặc Lyra. Họ là những người khác giới tính cách của người chơi và là cháu của cặp vợ chồng chăm sóc ban ngày trên Tuyến 34. Trong cả hai trường hợp, họ sẽ không chiến đấu với người chơi, mà là hỗ trợ người chơi trong quá trình tìm kiếm của người chơi. Họ cũng đảm nhận vai trò “Anh chàng” từ các trò chơi Game Boy Color ban đầu, chỉ cho người chơi cách bắt Pokémon. Pokémon chính của họ là một Marill.

Calem hoặc Serena : Đối thủ giả trong Pokémon X và Y là Calem hoặc Serena. Họ là những người khác giới tính cách của người chơi. Họ sẽ chiến đấu với người chơi, và đôi khi hỗ trợ lẫn nhau trong suốt nhiệm vụ của người chơi.

Các nhà lãnh đạo phòng tập

[

chỉnh sửa

]

Các nhà lãnh đạo phòng tập ( , Jimu Rīdā ) lãnh đạo các phòng tập Pokémon, và cung cấp huy hiệu phòng tập thể dục cho các huấn luyện viên Pokémon có thể đánh bại họ. Usually, this challenge takes the form of a Pokémon battle, but, occasionally, the challenges are a trial of skill or endurance, or the badges are given in return for extraordinary services rendered.

Each main region has at least eight Gym Leaders at a time. Any trainer who earns a Gym Badge from eight Gyms is eligible to go on to face the Elite Four or participate in the Pokémon League Championships, as appropriate.

Kanto Gym Leaders

[

edit

]

Lt. Surge (Matis

(

マチス

,

Machisu)

): An expert in Electric-type Pokémon. He is ex-military, but retains the lieutenant title, at the Vermilion City gym. Unlike the majority of the characters in the game, Surge is American born, rather than being a native to Kanto. In the Japanese versions of the games, he speaks in broken Japanese, with many of his words parsed in katakana, and therefore English. In the Pokémon Black 2 and White 2a man who describes all of the World Leaders questions if Lt. Surge is from Unova. This is probably because Lt. Surge is from America, and the Unova region is based on New York City, USA. It is also mentioned in Unova’s history that they have been at war, which Lt. Surge also mentions in the Generation I games and their remakes.

Erika

(

エリカ

)

: An expert in Grass-type Pokémon. Runs the Celadon City Gym (which doubles as a greenhouse). In the anime, Erika also works as a perfume maker. In Pokémon AdventuresErika serves as the leader of the Kanto Gym Leaders who are unaffiliated with Team Rocket.

Koga (Kyō

(

キョウ

)

): An expert on Poison-type Pokémon, a ninja who also patrols the Safari Zone in Fuchsia City. Runs the Fuchsia City Gym in Pokémon RedBlueGreenYellowFireRed and LeafGreen. In Pokémon Gold and Silverhe leaves his gym to join the Elite Four and is replaced by his daughter Janine. He is a former Team Rocket executive in the Pokémon Adventures manga, who goes on to form the new Elite Four with Bruno, Karen, and Will.

Sabrina (Natsume

(

ナツメ

)

): A specialist in Psychic-type Pokémon, in Saffron City. In the anime, she is a cold, emotionless woman born with powerful psychic abilities, including telekinesis, telepathy, and transmutation, which she used in destructive ways as a child. In the anime, she carries around a green-haired doll that is actually a physical manifestation of the childhood and childlike spirit she abandoned in favor of practicing her psychic abilities. In the video games, she is still a psychic, but she is not portrayed as evil. The protagonist is told of how she beat the leader of “The Fighting Dojo” (the gym next door) by robbing it of its gym status. Sabrina returns in Black 2 and White 2 in the Pokéstar Studios mini games as a movie villain.

Blaine (Katsura

(

カツラ

)

): An expert in Fire-type Pokémon. He enjoys testing his potential challengers with quizzes on their knowledge of Pokémon and appears to be an old friend of Mr. Fuji. Originally resided on Cinnabar Island, but moved to the Seafoam Islands after Cinnabar was destroyed by a volcano, with the intention of rebuilding the gym on Cinnabar some day.

Giovanni (Sakaki

(

サカキ

)

): An expert in Ground-type Pokémon, and the leader of Team Rocket. Runs the Viridian City Gym in Pokémon RedBlueGreenand Yellowand their remakes, Pokémon FireRed and LeafGreen. He later disappears and is not seen again, though Team Rocket attempts to locate him in Pokémon GoldSilverand Crystaland their remakes, Pokémon HeartGold and SoulSilver. The player can encounter Giovanni through a special event in HeartGold and SoulSilver.

Janine (Anzu

(

アンズ

)

): An expert in Poison-type Pokémon. Janine is Koga’s daughter, and in Pokémon Gold and Silver takes over the Fuchsia City Pokémon Gym after her father joins the Elite Four. She makes the Gym’s invisible maze even more confusing by filling it with lesser Pokémon trainers disguised as herself, to mislead challengers.

Bluethe player’s rival Pokémon RedBlueGreenand Yellowand their remakes, Pokémon FireRed and LeafGreenbecomes the new Viridian City Gym Leader following the disappearance of Giovanni in Pokémon GoldSilverand Crystaland their remakes, Pokémon HeartGold and SoulSilver. He does not stick to a specific type and has a wide variety of Pokémon, similar to the team he would have at the end of the preceding games.

Orange Islands Gym Leaders

[

edit

]

These gym leaders only appear in the anime series’ second season. They do not appear in any of the games.

Cissy (Atsumi

(

アツミ

)

): Cissy is an expert on Water-type Pokémon, and challenges Ash to a water gun accuracy contest and a surfing race instead of a battle.

Danny (Dan

(

ダン

)

): Danny challenges Ash to climb a mountain, freeze a geyser, and sled-race down the mountain.

Rudy (Ziggy

(

ジギー

,

Jigī)

): A Pokémon trainer and dance instructor. He is very protective of his little sister, Mahri.

Luana (Ruriko

(

ルリコ

)

): A specialist in two-on-two Pokémon battles. She also owns and operates a hotel, and has a son, Travis, who looks much like Ash, who also has a Pikachu sitting on his shoulder while starting off on his journey.

Drake (Yūji

(

ユウジ

)

): Drake is the head of the Orange Islands Gym Leaders. (He is unrelated to the Drake that resides in Hoenn.) Because he had been undefeated until Ash defeats him, Drake has been the long-standing champion of the Orange Islands; with Ash’s victory, photos and plaster prints of him and his team are included among photos and plaster prints of previous champions preceding Drake.

Johto Gym Leaders

[

edit

]

Falkner (Hayato

(

ハヤト

)

) : Violet City Gym Leader and an expert on Flying-type Pokémon. Falkner inherited ownership of the gym from his father.

Bugsy (Tsukushi

(

ツクシ

)

): Azalea Town Gym Leader and an expert on Bug-type Pokémon. He is a child prodigy who has an almost encyclopedic knowledge of Pokémon.

Whitney (Akane

(

アカネ

)

): Goldenrod City Gym Leader and an expert on Normal-type Pokémon. She is known to throw tantrums when she loses, but is otherwise a cheerful Gym Leader and a good sport once she calms down. If defeated she would actually refuse to give the player a badge at first, although she eventually comes around. She plays a larger role in the remakes of Gold and Silver, including meeting the player again at the Pokéathelon Dome where she gives them a new outfit to participate in the competition with. In the anime, she is much more level-headed, though she tends to get lost in Goldenrod City quite easily.

Morty (Matsuba

(

マツバ

)

): Ecruteak City Gym Leader and an expert on Ghost-type Pokémon. Morty has vaguely defined psychic abilities. In Pokémon Crystalhe is a friend of Eusine, a trainer searching for Suicune. He believes that he is destined to meet the legendary Pokémon of Ecruteak.

Chuck (Shijima

(

シジマ

)

): Cianwood City Gym Leader and an expert on Fighting-type Pokémon. In the Pokémon Adventures manga, Chuck was the childhood teacher of the rival, Blue.

Jasmine (Mikan

(

ミカン

)

): Olivine City Gym Leader and an expert on Steel-type Pokémon. She initially refuses the player’s challenge because she is tending to a sick Ampharos that provides light for the city lighthouse. Only after giving the Ampharos proper medicine can Jasmine be challenged. Jasmine notably appears in Pokémon Diamond and Pearl and Pokémon Platinum in Sunyshore City and also as a competitor in Master Rank Pokémon Contests with her Steelix Rusty (Nail

(

ネール

,

Nēru)

).

Clair (Ibuki

(

イブキ

)

): Blackthorn City Gym Leader and an expert on Dragon-type Pokémon. Clair is the younger cousin of Elite Four member and Champion, Lance. After being defeated, Clair forces the player to complete a trial in a nearby cave before being awarded a Badge.

Hoenn Gym Leaders

[

edit

]

Roxanne (Tsutsuji

(

ツツジ

)

): Rustboro City Gym Leader and an expert on Rock-type Pokémon. She is also a teacher at the Pokémon Trainer’s School in Rustboro.

Brawly (Tōki

(

トウキ

)

): Dewford Town Gym Leader and an expert on Fighting-type Pokémon. He trains by surfing the waves along Dewford beach, and claims that the swell helps build up his Pokémon’s muscles. In the anime, he also has a private island which has a training facility and a battle field that has geysers on it. He used to train with Bruno, the Elite Four member from Kanto.

Flannery (Asuna

(

アスナ

)

): Lavaridge Town Gym Leader and an expert on Fire-type Pokémon. Like Falkner, she supposedly inherited her Gym; Flannery’s predecessor was her grandfather and she is relatively new in her role as Lavaridge’s Gym Leader.

Norman (Senri

(

センリ

)

): Petalburg City Gym Leader and an expert on Normal-type Pokémon. In Pokémon RubySapphire and EmeraldNorman is the protagonist’s father. In the anime, he is the father of May and Max and Caroline’s husband. In the Pokémon Adventures manga, he is the father of Ruby and a close friend of Professor Birch.

Winona (Nagi

(

ナギ

)

): Fortree City Gym Leader and an expert on Flying-type Pokémon. In Pokémon Adventuresshe is the de facto leader of the Gym Leaders of Hoenn against the plots of Team Aqua and Team Magma. In the anime, she owns a shiny Swellow.

Tate & Liza (Fū & Lan

(

フウとラン

,

Fū to Ran)

): The twins are the Mossdeep City Gym Leaders and experts on Psychic-type Pokémon. Their parents work at the Mossdeep Space Center. In the anime, it is revealed that Liza is older than Tate by minutes from birth and also happens to be a more experienced trainer than him.

Wallace (Mikuri

(

ミクリ

)

): Wallace is the Sootopolis City Gym Leader in Pokémon Ruby and Sapphire. He is an expert on Water-type Pokémon and also happens to be a skilled artist. In Pokémon EmeraldWallace becomes the Pokémon League Champion, leaving the post of Gym Leader to his mentor, Juan. In the anime, he does not make an appearance until the Pokémon: Diamond and Pearl anime series, where he is a Contest Master hailing from the Hoenn region who holds a Contest called the Wallace Cup.

Juan (Adan

(

アダン

)

): An expert on Water-type Pokémon. He was Wallace’s mentor and ran the Sootopolis City Gym before him. After Wallace became the Pokémon League Champion, he returned to run the Gym. Juan can speak French (Juan does so in the original Japanese version and Chuang Yi’s English translation of Pokémon Adventures). In the VIZ Media version he uses Spanish phrases instead, likely due to the Spanish origins of his name.

Sinnoh Gym Leaders

[

edit

]

Roark (Hyōta

(

ヒョウタ

)

): Oreburgh City Gym Leader and an expert on Rock-type Pokémon. His father is Byron, who is the Gym Leader of Canalave City. He is first found in the mine near Oreburgh City. He and his father Byron are avid fossil hunters and Roark introduces the player character to the Underground.

Gardenia (Natane

(

ナタネ

)

): Eterna City Gym Leader and an expert on Grass-type Pokémon. In the anime, she is extremely enthusiastic about Grass-type Pokémon and would often approach one despite not being worried about being attacked. In the Diamond, Pearl and Platinum games, she shows her discontent for Ghost-type Pokémon as she warns the player about them outside the Old Chateau at the Eterna Forest and notes that she is worried about what would happen if a dual Grass/Ghost type and Bug/Grass-Type Pokémon does exist.

Maylene (Sumomo

(

スモモ

)

): Veilstone City Gym Leader and an expert on Fighting-type Pokémon. Her father is often seen at the casino in Veilstone City and he describes his daughter as a tough one. She also appears in Pokémon HeartGold and SoulSilver at an eating contest in Celadon City and as a participant in the Pokéathlon.

Crasher Wake (Maximum Mask

(

マキシマム仮面

,

Makishimamu Kamen)

): Pastoria City Gym Leader and an expert on Water-type Pokémon. Wake is dressed up like a masked wrestler. He is widely known as professional wrestler in the Sinnoh region and is often mentioned on various TV shows. He also makes several appearances in Pokémon HeartGold and SoulSilver.

Fantina (Melissa

(

メリッサ

,

Merissa)

): Hearthome City Gym Leader and an expert on Ghost-type Pokémon. She comes from a foreign land and she speaks in a broken form of the language of the game and her own original language; in the Japanese and French language games this is English, while other language editions have her as French. She is also a skilled tango dancer. Fantina can often be found participating in Master Rank Super Contests in the Hearthome Contest Hall. In Diamond and Pearlalthough Hearthome City is visited fairly early, Fantina will refuse to battle until the player has earned four Badges; in Pokémon Platinumshe can be challenged during the player’s first visit to the city, placing her as the third Gym Leader in the game. She also appears as a possible contestant in Pokémon Super Contests in Platinumentering with her Drifblim Loony (Balloon

(

ばるん

,

Barun)

).

Byron (Tōgan

(

トウガン

)

): Canalave City Gym Leader and an expert on Steel-type Pokémon. He is the father of Roark, who is also a Gym Leader. He and his son are avid diggers and fossil hunters. In the Pokémon Adventures manga, Byron acts as the leader of the Sinnoh Gym Leaders against Team Galactic.

Candice (Suzuna

(

スズナ

)

): Snowpoint City Gym Leader and an expert on Ice-type Pokémon. After the Elite Four are conquered, she will grant the player access to the Snowpoint Temple. In the anime, she is a childhood friend of Dawn’s rival, Zoey. In PlatinumMaylene admires her for her studiousness.

Volkner (Denji

(

デンジ

)

): The Sunyshore City Gym Leader and an expert on Electric-type Pokémon. Volkner is close friends with Flint of the Sinnoh Elite Four. He has become disillusioned after a long series of unworthy opponents.

Unova Gym Leaders

[

edit

]

Black and White

[

edit

]

Cilan (Dent

(

デント

,

Dento)

), Chili (Pod

(

ポッド

,

Poddo)

), and Cress (Corn

(

コーン

,

Kōn)

): Triplets and waiters who share duties as the Striaton City Gym Leaders. The player challenges the Gym Leader whose Pokémon is strong against the player’s starter; Cilan has the Grass-Type Pansage, Chili has the Fire-Type Pansear, and Cress has the Water-Type Panpour. Cilan appears as a main character in the anime, joining Ash on his journey after he is awarded Striaton Gym’s Trio Badge for defeating him and his brothers. While they do not reprise their roles as Gym Leaders in Black 2 and White 2they do appear in the post-game as NPCs that the player can meet and then participate in a unique battle with them on a regular basis.

Lenora (Aloe

(

アロエ

,

Aroe)

): Nacrene City Gym Leader and paleontologist who uses Normal-Type Pokémon. Lenora has her Gym located inside Nacrene City’s museum, of which she is also the director. Her devoted husband, Hawes (Kidachi

(

キダチ

)

is the assistant director. While she does not reprise her role as a Gym Leader in Black 2 and White 2she remains the director of the Nacrene Museum.

Burgh (Arti

(

アーティ

,

Āti)

): Castelia City Gym Leader; he is a skilled painter and a Bug-Type specialist. Burgh’s Gym is modeled after a beehive and features many of his works of art. He is friends with Lenora. In Black 2 and White 2Burgh is still the Castelia Gym Leader, but his Gym is now coated in silk from cocoons. The top floor is entirely smothered in paint.

Elesa (Kamitsure

(

カミツレ

)

): Nimbasa City Gym Leader and a model; Elesa specializes in Electric-Type Pokémon. The Nimbasa City Gym is located in an amusement park, and the Pokémon Gym is filled with roller coasters. Elesa helps to convince Bianca’s father to allow his daughter to become a Pokémon trainer and also tells Clay to lower the drawbridge into Driftveil City for the player. She returns as the Nimbasa Gym Leader in Black 2 and White 2but she has moved her Gym into a fashion studio complete with runway.

Skyla (Fūro

(

フウロ

)

): Mistralton City Gym Leader; Skyla uses Flying-Type Pokémon in her gym on an airstrip. She also works as a commercial pilot, flying cargo planes. Before she lets the player challenge her, she visits the Celestial Tower to help a hurt Pokémon she saw on her last flight. Her Gym has a puzzle based on air cannons that shoot the player around. In Black 2 and White 2she remains the Mistralton Gym Leader and her gym’s puzzle involves fans that blows the player in specific directions to move through the Gym. She also flies the player to Lentimas Town.

Brycen (Hachiku

(

ハチク

)

): Icirrus City’s Gym Leader; Brycen is an Ice-Type specialist and former movie star. After sustaining an injury on set, Brycen sought out Alder who suggested that he become a Pokémon trainer. He stresses the importance of concealing his identity from others and wears a mask. Brycen steps down from his role as Gym Leader two years later, and in Black 2 and White 2 returns to his old career in films, allowing the player to encounter him in the PokéStar Studios minigame. He is known for playing the role of a villain known as “Brycen-Man.”

Drayden (Shaga

(

シャガ

)

) and Iris

(

アイリス

,

Airisu)

: The two Gym Leaders of Opelucid City and Dragon-Type specialists. The Gym features a puzzle based on different switches and the movement of statues within the building. While both characters are present in each version of the games, Drayden is battled in Black while Iris is battled in White; the character who is not the Gym Leader will be the Move Tutor for Draco Meteor instead. In Black 2 and White 2Drayden becomes the sole Opelucid City Gym Leader while Iris has become the regional champion in the two years following the previous games. Iris appears as a main character in the anime. In the episode: “Drayden Versus Iris: Past, Present, and Future!”, it is revealed that Iris went to Drayden’s school in Opelucid City as a child. Being from a small, communal village, Iris had a very difficult time fitting in. At the end of the episode, Iris learns that Drayden went to talk to her village elder while she was still enrolled and the two decided she would inherit the Gym from Drayden.

Black 2 and White 2

[

edit

]

The majority of the Gym Leaders in Black and White reprise their roles as Gym Leaders, though others (Cilan, Chili, Cress, Lenora, Brycen, and Iris) are no longer Gym Leaders and appear in the sequels in a different capacity.

Cherenone of the player character’s two rivals in Black and Whiteis the Aspertia City Gym Leader in Black 2 and White 2now specializing in Normal-types. During this time, he is Unova’s newest Gym Leader, with his first Gym Battle being against the player.

Roxie[4] (Homika

(

ホミカ

)

): Roxie is the Gym Leader of Virbank City and specializes in Poison-Type Pokémon. Her gym is a music club and she is often seen with her signature bass guitar that looks like a Scolipede.[5] Roxie debuts in the anime in the first-season finale of the Japanese Pocket Monsters: Best Wishes! broadcast; Ash challenges her for his eighth Unova League Gym Badge, as Opelucid City was not accessible.

Kalos Gym Leaders

[

edit

]

Viola

(

ビオラ

,

Biora)

: Viola is the Santalune City (Hakudan City

(

ハクダンシティ

,

Hakudan Shiti)

) Gym Leader, with the building her Gym is housed in filled with a spider web. She specializes in Bug Types and is also an accomplished photographer.

Grant (Zakuro

(

ザクロ

)

): Grant is a Rock Type Gym Leader of Cyllage City who enjoys mountain biking, rock climbing, and all kinds of sports. His gym is an enormous rock climbing tower at the top of which he resides.

Korrina (Corni

(

コルニ

,

Koruni)

): Korrina is the Fighting Type Gym Leader of the seaside Shalour City (Shara City

(

シャラシティ

,

Shara Shiti)

) who rides around on roller skates. She is knowledgeable about the secrets about Mega Evolution. Her gym is a roller rink.

Ramos (Fukuji

(

フクジ

)

): Ramos is the Grass Type Gym Leader of Courmaline City. He is an avid gardener and his gym is fraught with traps and puzzles based on plants. He also uses stereotypes of seniors, calling the player “sprout” as a pun on both the plant and the word used for “young person”.

Clemont (Citron

(

シトロン

,

Shitoron)

): Clemont is an Electric Type Gym Leader of Lumiose City who is interested in science and enjoys inventing things as much as spending time with his Pokémon. The player can also meet his younger sister Bonnie (Eureka

(

ユリーカ

,

Yurīka)

). His gym is in the Lumiose Tower, accessible only through a series of quizzes and elevators. In the anime, both characters become Ash’s travelling companions during his travels in Kalos, but Clemont initially hides his status as a Gym Leader, and Bonnie takes over Brock’s infamous running gag, only she asks girls (except Nurse Joy and Officer Jenny) to marry her brother, and is removed by him out of embarrassment, instead of the other way around.

Valerie (Mache

(

マーシュ

,

Māshu)

): Valerie is the Gym Leader of Laverre City who specializes in Fairy Type Pokémon. Her gym resembles a labyrinthine dollhouse that the player must navigate to find her. Originally hailing from the Johto region, she is a fashion designer who always wanted to be a Pokémon.

Olympia (Gojika

(

ゴジカ

)

): Olympia is the Psychic Type Gym Leader of Anistar City. Her Gym almost appears as if it is on another planet, and is hinted to be the result of her warping reality inside the gym with her psychic powers. She is a woman of few words.

Wulfric (Urup

(

ウルップ

,

Uruppu)

): Wulfric is the Ice Type Gym Leader of Snowbelle City. The player first meets him at the Pokémon Village where he tells the player why it exists, before challenging the player at his Gym. He is very longwinded.

Alola Trial Captains and Kahunas

[

edit

]

Ilima: Ilima is the Trial Captain of Melemele Island and Normal-type specialist. His Trial takes place in Verdant Cavern, tasking the player with fighting Rattata or Yungoos, depending on the version, before fighting the Totem Raticate or Gumshoos.

Hala: Hala is the Kahuna of Melemele Island, and Hau’s grandfather. He fights with Fighting-Type Pokémon.

Lana: Lana is one of the three Trial Captains of Akala Island. She uses Water-Type Pokémon, and has the player investigate splashes in the water at Brooklet Hill, before battling Totem Wishiwashi. In the Ultra versions, she has the player herd Wishiwashi to attract and battle Totem Araquanid.

Kiawe: Kiawe is one of the three Trial Captains of Akala Island. His Trial takes place at Wela Volcano Park, where the player watches the dances of Alolan Marowak, before fighting Totem Salazzle (Sun and Moon)/Marowak (Ultra versions). He uses Fire-Type Pokémon.

Mallow: Mallow is one of the three Trial Captains of Akala Island. She tasks the player to gather ingredients in Lush Jungle to lure Totem Lurantis (in the Ultra versions, some of the same of one ingredient are coveted by resident Pokémon). She uses Grass-Type Pokémon.

Olivia: Olivia is the Kahuna of Akala Island. She specializes in Rock-Type Pokémon.

Sophocles: Sophocles is one of two Trial Captains of Ula’ula Island. He uses a device to attract Totem Vikavolt/Togedemaru to the Hokulani Observatory, but causes a power outage/power surge. The player’s Trial involves an audio quiz to open the security door, or a Charjabug Roller mini-game to power his Totem-calling device. He uses Electric-Type Pokémon.

Acerola: Acerola is the Ghost-Type Trial Captain of Ula’ula Island. She tasks the player to track down Ghost-Type Pokémon at an abandoned supermarket, culminating in a battle with Totem Mimikyu.

Nanu: Nanu is the Kahuna of Ula’ula Island, specializing in Dark-Type Pokémon. He is a police officer, living on Route 17, outside Team Skull’s base at Po Town.

Hapu: Hapu is the Kahuna of Poni Island. The player first meets her on Akala Island with her Mudsdale. She uses Ground-Type Pokémon.

Mina: Mina is the Fairy-Type Trial Captain of Poni Island. Her Ultra-exclusive trial involves collecting various colored petals to make a special flower to draw out Totem Ribombee.

Elite Four

[

edit

]

“Elite Four” redirects here. For the video game, see Elite 4.

The Elite Four (四天王, Shitennōlit. “Four Heavenly Kings”) is an order of exceptionally skilled Pokémon trainers consisting of four member trainers of ascending rank. Like the Gym Leaders, they also specialize on a type of Pokémon but are far stronger. Most different regions possess their own organizations. The player must first defeat them all so that they may gain the right to challenge the ‘Pokémon Champion’. The player must obtain all eight badges from each respective region’s gym leaders.

Kanto Elite Four

[

edit

]

The Kanto Elite Four act as the Elite Four in the original series of Pokémon games consisting of Pokémon RedBlueGreenand Yellow versions as well as in Pokémon FireRed and LeafGreen versions which act as remakes of the original games. Within the timeline of the game series they are eventually also given the status as the ‘Johto Elite Four’, as Johto shares its Pokémon league with Kanto. Specifically, this Elite Four is located on the Indigo Plateau, shared by both Kanto and Johto.

Lorelei (Kanna

(

カンナ

)

): Lorelei is a specialist of type Pokémon. She is originally from the Sevii Islands and she collects Pokémon Dolls. She appears in the Orange Islands series of the anime, where she is known as Prima in the English version. In Pokémon Let’s Go, Pikachu! and Let’s Go, Eevee!she rescues the player from Team Rocket and takes on three of the Grunts at once, leaving the player to battle the fourth. She is a villain in Pokémon Adventureswho attempts to take over the world with the other Elite Four. She later allies with Red and Blue to save her home.

Agatha (Kikuko

(

キクコ

)

): Agatha is an elderly woman who specializes in Ghost-type Pokémon. In the anime, she appears in the episode “The Scheme Team” where she is acting Gym Leader for the Viridian City Gym, defeating Ash in a battle. She is one the main antagonists of the Yellow chapter of Pokémon Adventuresalong with Lance. She attempts to destroy most of humanity from their base on Cerise Island. She controls Bruno against his will by utilizing the mind-controlling powers of her ghost Pokémon, and she is a former rival of Professor Oak, though their relationship eventually grew very bitter when he decided to pursue his own research career rather than stick with their group, which according to Oak, was only interested in finding new ways to control Pokémon, which the professor found unethical.

Lance (Wataru

(

ワタル

)

): Lance, known as one of the best Pokémon trainers in the world, specializes in dragon Pokémon. He is Clair’s cousin, having previously trained with her in Blackthorn City. He helps the protagonist in the second generation games in the fight against Team Rocket. He appears in the anime, where he helps Ash’s group defeat Team Rocket, catching a red Gyarados that is part of their experiments, and later helps to stop the battle between Groudon and Kyogre. He is the main antagonist of the Yellow chapter of Pokémon Adventures who wishes to destroy humanity due to all of the pollution and their hurting of Pokémon. He later becomes an ally of Silver, who he sends on various missions. He is promoted to a Pokémon League champion of the Indigo Plateau in the sequel games.

Johto Elite Four

[

edit

]

The Johto Elite Four act as the Elite Four in the original series of Pokémon games consisting of Pokémon GoldSilverand Crystal versions as well as in Pokémon HeartGold and SoulSilver versions which act as remakes of the original games. Within the timeline of the games series, they become the successors of the Kanto Elite Four. Only Bruno from the previous games returns, while the others are replaced by new ones.

Will (Itsuki

(

イツキ

)

): Will is a Psychic-type specialist, who wears formal clothes and a mask. In the Pokémon Adventures manga, he was kidnapped by the Mask of Ice as a child and raised to be his servant. He is initially one of the leaders of Neo Team Rocket, but he eventually goes on to form the new Elite Four with Karen, Koga, and Bruno. He takes over Lorelei’s place.

KogaFuchsia City Gym Leader in the Kanto-based versions of the games, is promoted to the Elite Four in Johto-based versions.

Brunomember of the Elite Four in the Kanto-based games, retains his membership in the Elite Four in the Johto-based editions.

Karen (Karin

(

カリン

)

): Karen is a Dark-type specialist; she likes Dark-types because she finds their wild and tough nature appealing. In the Pokémon Adventures manga, she was kidnapped as a child and raised by Mask of Ice to be his servant. Like Will, she is initially a leader of Neo Team Rocket until she joins the others to form the new Elite Four. She takes over Agatha’s place.

Hoenn Elite Four

[

edit

]

The Hoenn Elite Four act as the Elite Four in the original series of Pokémon games consisting of Pokémon RubySapphireEmeraldOmega Rubyand Alpha Sapphire.

Sidney (Kagetsu

(

カゲツ

)

): Dark-type specialist, who believes that the dark-side is beautiful, and that “might is right.” He is always upbeat, and congratulates those who defeat him.

Phoebe (Fuyō

(

フヨウ

)

): is a Ghost-type specialist, whose grandparents are responsible for guarding the Blue, Red, and Green Orbs at Mt. Pyre. She takes control of Regice, together with Glacia, in the Pokémon Adventures manga.

Glacia (Prim

(

プリム

,

Purimu)

): Ice-type specialist, who came to Hoenn while looking for a warmer climate that, as she claims, help her Pokémon grow strong.

Drake (Genji

(

ゲンジ

)

): Dragon-type specialist. He battles Ash in the anime, and he wins overwhelmingly due to Ash’s overconfidence.

Sinnoh Elite Four

[

edit

]

Aaron (Ryō

(

リョウ

)

): Aaron uses Bug Pokémon, calling them beautiful and perfect. He appears in the anime preparing for a championship battle against Cynthia. When he meets Ash, who tells him about his experience with Cynthia, Aaron tells Ash about how he abandoned his Wurmple during his youth. He does his best to train and understand Bug-types out of regret for his mistake. He is later shown to have lost his match.

Bertha (Kikuno

(

キクノ

)

): Bertha is an elderly Ground-type specialist. She appears in the anime along with Cynthia.

Flint (Ōba

(

オーバ

)

): Flint is a Fire-type specialist, who meets the protagonist in Sunyshore City. He is a friend of Volkner and he has a younger brother named Buck. Flint’s also seen on TV battling Cynthia in the final episode of Pokémon Diamond and Pearl.

Lucian (Goyō

(

ゴヨウ

)

): Lucian is a Psychic-type trainer, who is an avid reader. He battles with Dawn in the anime, and he is shown on television battling Cynthia.

Unova Elite Four

[

edit

]

Shauntal (Shikimi

(

シキミ

)

): Shauntal is a Ghost-Type Pokémon Trainer. Her hobby is writing books. She can also be seen at Cynthia’s holiday home in Undella Town on occasion. According to one of her stories, she once battled Volkner.

Grimsley (Gīma

(

ギーマ

)

): Grimsley is a Dark-Type Pokémon Trainer. The son of a distinguished family that fell into ruin, he has since become an expert gambler.

Caitlin (Cattleya

(

カトレア

,

Katorea)

): Caitlin is a Psychic-Type Pokémon Trainer; she is described as having psychic powers which she had trouble controlling in the past due to her explosive temper. She travels to the region of Unova to learn how to control them and become a better trainer. She previously appeared in the Generation IV games’ Battle Frontier and was in charge of running the Battle Castle but was unable to battle, with her valet taking that responsibility in her place.

Marshal (Renbu

(

レンブ

)

): Marshal is a Fighting-Type Pokémon Trainer. He is one of Alder’s apprentices.

Kalos Elite Four

[

edit

]

Malva (Pachira

(

パキラ

,

Pakira)

): Malva is a Fire-Type Pokémon Trainer. A hot-headed news reporter and a self-proclaimed star of the Holo Caster, she is also a former member of Team Flare and expresses animosity towards the player for the team’s defeat. Looker later blackmails her into helping the player stop Xerosic’s plans.

Siebold (Zumi

(

ズミ

)

): Siebold is a Water-Type Pokémon Trainer. He is a chef, whose customers notably include Valerie and Grant, and compares the art of cooking to the art of Pokémon battles.

Wikstrom (Gampi

(

ガンピ

,

Ganpi)

): Wikstrom is a Steel-Type Pokémon Trainer. He wears a suit of armor and is eager to battle challengers.

Drasna (Dracaena

(

ドラセナ

,

Dorasena)

): Drasna is a Dragon-Type Pokémon Trainer, inspired to train Dragon-types after her grandparents from Sinnoh told her about the region’s mythology surrounding Dialga and Palkia. She is just happy to battle and enjoys it when trainers and their Pokémon like each other.

Champions

[

edit

]

At the start of every game series, each region has their own respective regional League Champion. They are meant to be the strongest trainer within their own region and are far superior to the Elite Four or any Gym Leader. Their position of ‘Pokémon Champion’ is constantly open to challenge to any Pokémon trainer who gains eight badges and defeats the Elite Four, and once they defeat the Champion in a Pokémon battle, they automatically earn the title for themselves. Whenever the title of Champion is passed on, it is honored by an inauguration into the Hall of Fame.

Lancemember of the Kanto Elite Four, serves as the Johto League Champion in GoldSilverCrystalHeartGoldand SoulSilver. His signature pokémon is Dragonite.

Redthe player character from RedGreenBlueYellowFireRedand LeafGreenis within the storyline of GoldSilverCrystalHeartGoldand SoulSilverstill considered the champion of the Kanto Region, but Lance takes his position at the Pokémon League. Red appears as a final boss in the game in Mt. Silver, only accessible after defeating all eight Gym Leaders of the Kanto Region. Red also appears in Black 2 and White 2

s Pokémon World Tournament in the Champions Tournament alongside Blue, Lance, Steven, Wallace, Cynthia, and Alder, as well as Sun and Moon as one of the Battle Legends alongside Blue. His signature Pokémon is Pikachu, which is also the highest Pokémon under the control of an NPC.

Steven Stone (Daigo Tsuwabuki

(

ツワブキ ダイゴ

,

Tsuwabuki Daigo)

): Steven is the Champion of the Hoenn League in Pokémon Ruby and SapphireOmega Rubyand Alpha Sapphireand the son of Mr. Stone of the Devon Corporation. He has a passion for rare stones, and he constantly travels in search of them. Later in Emeraldhe leaves his post as Champion to continue his search for the rare stones. Steven also makes several cameo appearances in HeartGold and SoulSilver. His team is made up of mainly Rock, Steel, and Ground-type Pokémon. His signature Pokémon is his Metagross.

WallaceSootopolis City Gym Leader in Ruby and Sapphireis the Champion of the Hoenn League in Emeraldreplacing Steven who was only holding Wallace’s place as Wallace felt he should have been closer to the Cave of Origin, as he is its guardian. In Omega Ruby and Alpha Sapphire, he has an unnamed older sister and a niece, Lisia. His signature Pokémon is his Milotic.

Cynthia (Shirona

(

シロナ

)

): Cynthia is the Sinnoh League Champion, who uses mostly female Pokémon. She is very interested in mythology and history, and spends her time researching and exploring various sites associated with Legendary Pokémon of the Sinnoh region. In the game, she helps the protagonist fight against Team Galactic, and she also assists them once Giratina appears and takes Cyrus into the Distortion World. While she does not have a particular associated Pokémon type preference, her signature Pokémon is Garchomp. In the anime, Ash first meets with Cynthia after she defeats Paul in a battle; she later helps the group fight against Team Galactic. In Black and Whiteand their sequels, Cynthia travels to Undella Town for vacation in the spring and summer, where the player can battle her.

Alder (Adeku

(

アデク

)

): Alder is the former Champion of the Unova League, who helps the player battle Team Plasma throughout Unova. N successfully challenges him to battle and wins, forcing the player to fight N. The player can later challenge Alder after finishing the main story of the game. While he does not specialize in a particular Pokémon type, half of his Pokémon are Bug-types, and his signature Pokémon is Volcarona. He later reveals he had another Volcarona that died before the games begin. He retires from his position by the time Black 2 and White 2 take place, but can be battled in his home in Floccesy Town after the player has completed the main story.

Iristhe Opelucid City Gym Leader in Whiteserves as the Champion of the Unova League in Black 2 and White 2replacing Alder after defeating him. While she keeps her Dragon-type specialization, including her signature Pokémon Haxorus, she does have some non-Dragon-type Pokémon in her team.

Hau: The player’s rival in Sun and Moon/Ultra Sun and Ultra Moon. Again, though not officially champion, he challenges the player after they defeat the Elite Four in Ultra Sun and Ultra Moon.

Frontier Brains

[

edit

]

The Frontier Brains (フロンティアブレーン, Furontia Burēn) are a group of powerful Pokémon trainers from the Battle Frontier that appears in Pokémon EmeraldPokémon Platinumand Pokémon HeartGold and SoulSilver. Each Brain resides at a Frontier facility and has his or her own title. After defeating a Frontier Brain, the trainer will receive a Silver Symbol (1st time) or Gold Symbol (2nd time). In Platinum, the trainer will receive a Silver Medal (1st time) or Colored Medal (2nd time).

In the anime, Ash Ketchum travels the land of Kanto after his journey in Hoenn, defeating the Frontier Brains. Instead of being on the Battle Frontier island, the facilities are in cities in Kanto.

In the Pokémon Adventures manga, a mysterious boy called Emerald, who has a connection with Latias and Latios, comes to the Battle Frontier island to defeat the Frontier Brains. Todd, a character from the anime and the Pokémon Snap games, watches Emerald go through the frontier. Similarly, Platinum Berlitz challenges the Frontier Brains of Sinnoh alongside Looker in order to learn more about the Distortion World in a later chapter of the manga.

Hoenn

[

edit

]

Arena Tycoon Greta (Arena Captain Kogomi

(

アリーナキャプテン コゴミ

,

Arīna Kyaputen Kogomi)

) resides in the Battle Arena. A blunt girl who likes to face powerful trainers; she hands out the Guts Symbol to those who defeat her.

Pike Queen Lucy (Tube Queen Azami

(

チューブクイーン アザミ

,

Chūbu Kuīn Azami)

) resides in the Battle Pike. Lucy prefers to use serpent-like Pokémon. She is very tall, quiet and pale, with knee length black hair and sharp looking eyes. Never saying much, defeated or otherwise, she does state that it took a great deal of work to get to her level of skill. Instead of a series of battles like the other facilities, Lucy’s Pike consists of rooms that randomly have either a double battle, a wild Pokémon, a healing station, a trainer battle, or a random conversation. She hands over the Luck Symbol. In the Pokémon Adventures manga, she is the second to battle with Emerald.

Palace Maven Spenser (Palace Guardian Ukon

(

パレスガーディアン ウコン

,

Paresu Gādian Ukon)

) resides in the Battle Palace. In Pokémon Adventures, he once touched the Blue Orb, which controls Kyogre, so he can tell who also has touched it. When battling him, Emerald is not allowed to issue commands to his Pokémon, who must battle based on their instincts and sense of strategy; challenges against Spenser require the trainer to have faith in the Pokémon he has chosen. He hands out the Spirit Symbol.

Pyramid King Brandon (Pyramid King Jindai

(

ピラミッドキング ジンダイ

,

Piramiddo Kingu Jindai)

) resides in the Battle Pyramid. A man who appreciates the grand life of an explorer, he uses trios of Legendary Pokémon. In Pokémon Adventures, he remarks that he favours one-hit knockout moves and had captured Regirock, Regice, and Registeel after the trio disappeared following the battle in Hoenn to stop Groudon and Kyogre. In the anime, Ash notably faces Brandon several times before finally defeating him as the final Frontier Brain. Brandon hands out the Bravery Symbol.

Salon Maiden Anabel (Tower Tycoon Lila

(

タワータイクーン リラ

,

Tawā Taikūn Rira)

) resides in the Battle Tower. She uses a variety of Pokémon. In the manga, she is the leader of the Frontier Brains, and her Battle Tower is considered “special”. In the anime, Ash challenges her before Pyramid King Brandon. After Ash and Anabel’s battle, it is hinted that Anabel had fallen in love with Ash. She gives the Ability Symbol. She appears in Pokémon Sun and Moonworking alongside Looker in investigating the Ultra Beasts, although with almost no memory of her time in the Battle Frontier.

Johto/Sinnoh

[

edit

]

Tower Tycoon Palmer (Tower Tycoon Kurotsugu

(

タワータイクーン クロツグ

,

Tawā Taikūn Kurotsugu)

) resides in the Battle Tower in Sinnoh and later, in Johto. He was first introduced in Pokémon Diamond and Pearl as the leader of the Battle Tower, which was later incorporated into Pokémon Platinum

s Battle Frontier. He gives away the Silver Tower Print to trainers that defeat him once, and the Gold Tower Print to trainers that beat him twice.

Factory Head Thorton (Factory Head Nejiki

(

ファクトリーヘッド ネジキ

,

Fakutorī Heddo Nejiki)

) resides in the Battle Factory in Sinnoh and later, in Johto. Like Factory Head Noland, Thorton’s team is randomly selected each time he is challenged and can include any Pokémon except those inadmissible to the Battle Frontier. He gives away the Silver Factory Print to trainers that defeat him once and the Gold Factory Print to trainers that defeat him twice.

Hall Matron Argenta (Stage Madonna Kate

(

ステージマドンナ ケイト

,

Sutēji Madonna Keito)

) resides in the Battle Hall in Sinnoh and later, in Johto. Argenta uses a strange strategy to test trainers and forces them to choose one Pokémon to battle 10 Pokémon of each type during their challenge. She gives away the Silver Hall Print to trainers that defeat her once, and the Gold Hall Print to trainers that beat her twice.

Castle Valet Darach (Castle Butler Cochran

(

キャッスルバトラー コクラン

,

Kyassuru Batorā Kokuran)

) and Lady Caitlin (Cattleya

(

カトレア

,

Katoreya)

) reside in the Battle Castle in Sinnoh and later, in Johto. Darach is the butler of Caitlin, who is the one in charge of running the facility by determining how much Castle Points (CP) are awarded to the player in the castle. He fights in her place using her Pokémon. Managing and using CP is an important factor for this facility. Darach gives away the Silver Castle Print to trainers that defeat him once, and the Gold Castle Print to trainers that beat him twice.

Arcade Star Dahlia (Roulette Goddess Dahlia

(

ルーレットゴーデス ダリア

,

Rūretto Gōdesu Daria)

) resides in the Battle Arcade in Sinnoh and later, in Johto. Her challenge consists in using a roulette simulator that randomly chooses a special condition for the upcoming battle. She gives away the Silver Arcade Print to trainers that defeat her once, and the Gold Arcade Print to trainers that beat her twice. She is also known to be a great dancer according to some trainers at her facility.

Subway Bosses

[

edit

]

Similar to the Battle Towers and Battle Frontiers of the third and fourth generations, the Battle Subway (バトルサブウェイ, Batoru Sabuwei) is a venue in Pokémon Black and White where the player can fight a series of trainers in succession, before eventually challenging the Subway Bosses (Subway Masters (サブウェイマスター, Sabuwei Masutā)).[7]

Ingo (Nobori

(

ノボリ

)

) is the Subway Boss for the two Single Battle lines.

Emmet (Kudari

(

クダリ

)

) is the Subway Boss for the two Double Battle lines.

When challenging the two Multi Battle lines (two players or one player with an NPC challenging two NPCs), both Emmet and Ingo are fought in a Multi Battle.

Battle Chatelaines

[

edit

]

In Pokémon X and Ythe Battle Maison is introduced as a new system where the bosses are the sister Battle Chatelaines (バトルシャトレーヌ, Batoru Shatorēnu). Each serves as a leader of a different type of battle style and are faced after winning a series of battles against other trainers in succession. They also appear in Omega Ruby and Alpha Sapphireserving the same role.

Nita (Lanuit

(

ラニュイ

,

Ranyui)

) is the Battle Chatelaine for Single Battles.

Evelyn (Lesoir

(

ルスワール

,

Rusuwāru)

) is the Battle Chatelaine for Double Battles.

Dana (Lajournée

(

ラジュルネ

,

Rajurune)

) is the Battle Chatelaine for Triple Battles.

Morgan (Lematin

(

ルミタン

,

Rumitan)

) is the Battle Chatelaine for Rotation Battles.

When challenging the Multi Battle system, the sisters pair up amongst each other.

Antagonists

[

edit

]

Crime syndicates

[

edit

]

Each set of video games in the Pokémon franchise has featured a crime syndicate seeking to take over or otherwise destroy the world. They are the main antagonists of series. The syndicate is, as a rule, utterly defeated at the end of the game, by the protagonist. They also appear in the anime and the manga.

Team Rocket

[

edit

]

Team Rocket (ロケット団, Roketto-danRocket Gang) is the crime syndicate in the Kanto, Johto, and Sevii Islands regions. They desire to exploit Pokémon to further their goal of world domination. They appeared in Pokémon RedBlueGreenand Yellowand their remakes, Pokémon FireRedLeafGreenLet’s Go, Pikachu!and Let’s Go, Eevee!. They also appeared in Pokémon GoldSilverand Crystaland their remakes, Pokémon HeartGold and SoulSilver.

Giovanni (サカキ

(

Sakaki

)

): The leader of Team Rocket, in addition to his position as Viridian City Gym Leader. After being defeated by the player as Gym Leader, he decides to disband Team Rocket. In a side-quest in HeartGold and SoulSilverthe player battles Giovanni as he is called by the reformed Team Rocket of Johto.

Jessie (Musashi

(

ムサシ

)

) and James (Kojirō

(

コジロウ

)

): Jessie and James are the first Team Rocket duo who appear in the anime, along with their talking Meowth partner. They appear as mini-bosses in YellowLets Go, Pikachu!and Let’s Go, Eevee!

Gideon (スミオ

(

Sumio

)

): The head scientist of Team Rocket in Sevii Islands.

Archer (Apollo

(

アポロ

,

Aporo)

): The head executive of the reformed Team Rocket in Johto. He seeks to reunite Team Rocket and bring Giovanni back into the fold. In the Pokémon Adventures manga, he seeks to create Arceus to complete his goals.

Ariana (Athena

(

アテナ

,

Atena)

): One of the other Team Rocket’s executives in Johto. She claims herself to be the interim leader of Team Rocket.

Petrel (Lambda

(

ラムダ

,

Ramuda)

): One of the other Team Rocket’s executives in Johto. He is a master of disguise and is not as evil-minded as the other Team Rocket executives.

Proton (Lance

(

ランス

,

Ransu)

): One of the other Team Rocket’s executives in Johto. He is the most ruthless of the executives, leading the operation in the Slowpoke’s Well, but is admired by the others for his actions.

Team Aqua and Team Magma

[

edit

]

Team Aqua and Team Magma (アクア団・マグマ団, Akua-dan Maguma-danAqua Gang and Magma Gang) are the two villainous groups in Pokémon Ruby and Sapphire and their remakes, Pokémon Omega Ruby and Alpha Sapphire (depending the game’s version), that each seek to cause huge alterations to the planet’s ecosystem. In Pokémon Emeraldboth of the groups are enemies.

Team Aqua

[

edit

]

Team Aqua (アクア団, Akua-danAqua Gang) are the player’s enemies in Pokémon SapphireEmeraldand Alpha Sapphire. They wish to expand the seas by awakening Kyogre.

Archie (Aogiri

(

アオギリ

)

): The leader of Team Aqua, leading the group in their goal of waking Kyogre to cause a heavy rainfall to flood the landmasses and expand the oceans to make the world a better place.

Team Magma

[

edit

]

Team Magma (マグマ団, Maguma-danMagma Gang) are enemies to the player in Pokémon RubyEmeraldand Omega Ruby. They want to expand the lands through the use of Groudon.

Maxie (Matsubusa

(

マツブサ

)

): The leader of Team Magma, leading the group in their goal of waking Groudon to cause a drought to dry out the oceans and expand landmasses to make the world a better place.

Team Galactic

[

edit

]

Team Galactic (ギンガ団, Ginga-danGalaxy Gang) first appear in Pokémon Diamond and Pearlbeing the evil team tormenting the region of Sinnoh. They desire to reshape time and space to their preferred designs by making the mythical Red Chain to control Dialga and Palkia (depending the game’s version). They attempt create a new universe, kidnapping Uxie, Mesprit, and Azelf for their plans. In Pokémon Platinumthey want both but are stopped when Giratina comes out of the Distortion World and drags everything back in with it. In the anime series, They are almost successful in creating a new universe, but are stopped when Ash and his friends destroy the red chains, forcing Cyrus to step into the “new universe” as it collapses. Later, Looker arrests Mars, Jupiter, Saturn, and Charon, causing Mars to exclaim that “… this is the end of Team Galactic.”

Cyrus (Akagi

(

アカギ

)

): The leader of Team Galactic. Although it appears he wants to work with his team to create a new universe, he really wants to create the universe solely for himself, making it one devoid of emotions that he sees as weak and useless.

Charon (Pluto

(

プルート

,

Purūto)

): One of Team Galactic’s commanders, introduced in Platinum. He designs the devices that allow the group to control Uxie, Mesprit, and Azelf and bring forth Giratina. He later tries to lead the group in obtaining the power of Heatran, but the player defeats him and he is arrested by Looker. The player can read his notes and it is hinted that he befriended the Rotom found near Eterna City.

Team Plasma

[

edit

]

Team Plasma (プラズマ団, Purazuma-danPlasma Gang) is the antagonistic group in Pokémon Black and White who seeks to liberate Pokémon from humans. They are led by a boy known only as N and the Seven Sages who will capture Zekrom and Reshiram (depending on the game version), intending to use the Dragon Pokémon to force people to abandon capturing Pokémon. In reality, N is a pawn used by his adoptive father Ghetsis, one of the Seven Sages, who raised him for the sole purpose of being able to tame the legendary Pokémon and then disposing of him, so that he can take control of Unova. In Pokémon Black 2 and White 2two years after Ghetsis’s defeat and N’s departure from Unova, Team Plasma reforms itself with its true intentions at the forefront, intending to use the power of Kyurem to take over the Unova Region and the rest of the world.

Ghetsis (G-Cis

(

ゲーチス

,

Gēchisu)

): Ghetsis is the true leader of Team Plasma, and N’s father, having raised the boy to serve as a charismatic leader while secretly running the true operations of the group behind the boy’s back. For much of Black and Whitehe presents himself as a seemingly benevolent, well-meaning figure, but is steadily hinted at – and ultimately revealed as – the main villain of both sets of games and the main antagonist, rather than N. When N was only a child, Ghetsis kept him away from humans and closer to abused Pokémon, so that he would later develop resentment against humans who live side-by-side with their Pokémon and not realise how many good people actually existed. Because of this, Ghetsis was able to easily manipulate N into believing that he would be the “hero” that would help free all the Pokémon world from their owners. Afterwards, it is implied that Ghetsis planned to get rid of N once he had accomplished his mission: becoming the sole controller of Unova’s Pokémon. However, the actions of the player – who has helped inspire N to see beyond his old views – lead to N’s defeat. This infuriates Ghetsis, who reveals his true colors and attempts to stop the player himself. After his defeat he begins losing his mind, but retains enough clarity to escape with the help of his loyal servants, the Shadow Triad. In Black 2 and White 2Ghetsis returns as the true leader of Team Plasma. When met, he will state that Kyurem is an empty shell, and that he will pour his ambitions into that shell. In Giant Chasm, he will command Kyurem to freeze the player alive with the Pokémon’s signature move, Glaciate, but will be stopped by N. Unfortunately, he predicted that N’s love for Pokémon will lead him to Kyurem and then merges Kyurem and Zekrom (Black 2) or Reshiram (White 2) to create Black Kyurem (Black 2) or White Kyurem (White 2), respectively. After Black/White Kyurem is defeated, Ghetsis then challenges the player to a battle. After losing, he loses the last of his sanity and the Shadow Triad move him away – later revealing that his mind has completely broken from the shock of his failures. His full name is Ghetsis Harmonia

(

ゲーチス・ハルモニア

,

Gēēchisu HarumoniaG-Cis Harmonia in Japanese)

.

The Seven Sages

(

七賢人

,

Shichi Kenjin)

: The high-ranking members of Team Plasma. Throughout the course of the gameplay, the player encounters each of the sages but will not be able to battle them. After the defeat of N and before becoming the Pokémon Champion, the player must locate all of the Sages scattered throughout the Unova region. Ghetsis is the leader of the Seven Sages. The other Sages consist of:

Zinzolin (Vio

(

ヴィオ

)

): Associated with the color purple. He returns in Pokémon Black 2 and White 2 under Ghetsis’ Team Plasma, and battles the player at several points in the game. He is a specialist in Ice-type Pokémon, which is odd for someone who does not like the cold.

Ryoku (Ryokushi

(

リョクシ

)

): Associated with the color green.

Giallo

(

ジャロ

,

Jaro)

: Associated with the color yellow.

Rood (Rot

(

ロット

,

Rotto)

): Associated with the color red. He returns in Pokémon Black 2 and White 2 as part of the old Team Plasma, and is battled at their warehouse in Driftveil City. He seems to specialize in the Normal Type. He entrusts N’s Zorua into the player’s care, and assists the player at the Giant Chasm against Ghetsis’ faction.

Bronius (Sumura

(

スムラ

)

): Associated with the color brown.

Gorm (Asura

(

アスラ

)

): Associated with the color blue.

The Shadow Triad (“Dark Trinity”

(

ダークトリニティ

,

Dāku Toriniti)

): Three ninja-like young men who are Ghetsis’s faithful servants because he once saved their lives. They have the ability to teleport, and usually “escort” the player to N or Ghetsis.[8] After Ghetsis’s defeat and arrest (and later unexplained break-out), the Shadow Triad appears one last time on the Marvelous Bridge, where they explain that Ghetsis ordered them to bring the player the 3 Orbs of Dialga, Palkia and Giratina (Adamant, Lustrous and Griseous, respectively) and that despite their loyalty to him, he has ordered them to not look for him. The Shadow Triad were once rumored to be the Striaton City Gym Leaders Cilan, Cress, and Chili.[8] The Shadow Triad returns in Pokémon Black 2 and White 2and battles the player several times in the game. They are also revealed to possess a Liepard which had evolved from a Purrloin which was stolen from the rival character’s younger sister five years earlier, leading him to foster a deep hatred for the organization. At first, this includes Rood’s faction as well. After Team Plasma disbands, the Triad remains at Icirrus City, where they can be challenged on a monthly basis. Using the Unova Link Function unlocks a cutscene involving Cilan, Chili, and Cress fighting against The Shadow Triad (and losing) – thus disbanding the rumors that the two groups are one and the same.

N

(

エヌ

,

Enu)

: N is the king and leader of Team Plasma in Black and White. He is a very mysterious trainer who shows up at random and inconvenient times and believes that all humans and Pokémon should be separated. He is almost always seen using Pokémon that can only be found in the area that he is fought in. He was forced to grow up with abused Pokémon, as a plot by his adoptive father, Ghetsis, so that he would want to liberate all Pokémon from humans. By following through with the plan, he captures either Zekrom in Black or Reshiram in White (the player will capture the opposite colored one) in order to show the world his power so that they will follow through with his plan to liberate all Pokémon. N returns in Black 2 and White 2 in a supporting role, enabling the games’ mascot Kyurem to transform into its iconic form for the game version. In the end game, N can be challenged, using his legendary Pokémon from the previous game, and upon defeat the Dragon transforms into a Key Item the player can use to capture the Dragon himself or herself. After another in-game event, N becomes a character the player can challenge on a monthly basis, with the team changing with the games’ seasonal cycle. His full name is Natural Harmonia Gropius

(

ナチュラル・ハルモニア・グロピウス

,

Nachuraru Harumonia Guropiusu)

.

Anthea (the Goddess of Love

(

愛の女神

,

Ai no Megami)

) and Concordia (the Goddess of Peace

(

平和の女神

,

Heiwa no Megami)

): Two characters who appear towards the end of the main story of Black and White who serve N. Concordia tells the player the story of N and how Ghetsis raised him, while Anthea heals the player’s Pokémon in preparation for the final battle against N.[8] They can also be seen in the game’s first opening sequence where they watch as N is crowned as the king of Team Plasma by Ghetsis. It was revealed that Anthea and Concordia are N’s foster Sisters. They appear in Black 2 and White 2 in Rood’s Pokémon volunteer house in Driftveil City, where they tell the player of Ghetsis’ ambitions and what he did to further them, as well as N’s early childhood before Ghetsis found him. According to them, N had spent this part of his life in a forest with a Darmanitan and a Zorua (the latter of which can be acquired from Rood) as he had distressed people with an unusual ability to commune with Pokémon.

Colress (Achroma

(

アクロマ

,

Akuroma)

): Colress is an independent Pokémon researcher and the new leader of Team Plasma in Black 2 and White 2who works to learn about the powers of Pokémon and tries to bring out the true strength within them. He battles the player several times throughout the game to test the player’s ability and the power of the player’s Pokémon. He eventually aligns with Team Plasma, as they will allow him to study Pokémon the way he wishes. After Team Plasma is defeated, again, he helps the group reform their ways. He can then be battled at the P2 Laboratory. He has a larger antagonistic role in the anime, as he is building a device that would allow Ghetsis to control Reshiram, and he takes control of various Pokémon, including Team Rocket’s Meowth, in an effort to fine tune it.

Team Flare

[

edit

]

Team Flare (フレア団, Furea-danFlare Gang) is the evil team appearing in Pokémon X and Y. Their main goal is to “create a beautiful world”, which eventually manifests itself into mass genocide of all human and Pokémon life but themselves, using an ancient weapon once used by a king of Kalos, an ancestor of their leader Lysandre, from 3000 years ago. While their plan involved harnessing the power of Xerneas and Yveltal (depending the game’s version), Team Flare’s scheme in the anime involves controlling Zygarde and the sundial as their weapon of holocaust

Lysandre (Fleur-de-Lis

(

フラダリ

,

Furadari)

): The leader of Team Flare, seeking to attain eternal beauty. He follows the player’s progress closely, seeking the player in his plans, and revealing the history of Kalos and the king AZ, his ancestor, who nearly wiped out all life. After his identity as Team Flare’s leader is revealed, he admits that he wishes to use his ancestor’s weapon to enact a mass extinction, believing the Mega Ring to be central to his plans. The player ultimately defeats Lysandre, and when Lysandre attempts to activate the weapon, despite the player having captured its power source Xerneas (X)/Yveltal (Y), the weapon crumbles and destroys the headquarters. Although the player and his/her friends, as well as most of the members of Team Flare, manage to escape, Lysandre is never seen escaping the destruction, therefore he is presumed dead. In the anime, using Lysandre Labs as a front, Lysandre manipulates Alain to provide him with Mega Evolution while his subordinates managed to capture the blue-core Zygarde in his plan to control both Zygarde Cores while destroying Lumoise City as a display of Team Flare’s power. But after losing to Ash, Alain, and a redeemed Malva, as well as losing both Zygarde Cores, Lysandre resorts to using a Zygarde fabrication created from the Megalith and have it absorb the energies of the Anistar sundial to invoke a global genocide. But the Zygarde Cores assume their 100% form to destroy the fabrication, with Lysandre seemingly killed in the process.

Bryony (Bara

(

バラ

)

): One of Team Flare’s scientists. She and Celosia lead the group in their attack on the Poké Ball Factory.

Celosia (Correa

(

コレア

,

Korea)

): One of Team Flare’s scientists. She and Bryony lead the group in their attack on the Poké Ball Factory.

Xerosic (Xerosicy

(

クセロシキ

,

Kuseroshiki)

): One of Team Flare’s scientists. He is the group’s head scientist, leading the building of the ultimate weapon. In the post-game, he also creates the Expansion Suit and hires Emma to be its user. At the end of the post game, he is arrested by Looker.

Aether Foundation

[

edit

]

The Aether Foundation is an organization appearing in Pokémon Sun and Moon seemingly dedicated to the conservation of Pokémon. However, it is revealed that they are also researching the Ultra Beasts and while they are not technically a criminal syndicate, their president sought to harness the power of Cosmog to bring the Ultra Beasts into Alola (in the original games)/travel to Ultra Megalopolis to battle Necrozma (in the Ultra versions) with no regard for the consequences of doing so.

Lusamine: The leader of the Aether Foundation, the mother of Lillie and Gladion, and the real villain of the original Sun and Moon games. She is obsessed with the Ultra Beasts, specifically the Nihilego species having fallen under their influence; Gladion speculates her fixation started after her husband vanished while studying them. She went as far as unleashing them upon Alola by overclocking Nebby’s power before wanting to live a solitary life amongst the Nihilego in their home realm. She then ends up allowing herself to be taken over by a Nihilego at the games’ climax in a last-ditch attempt to destroy the heroes (making her the only villain in the franchise whose final battle is fought against a mutant version of themselves). While she is now living in Kanto to have the last of the Nihilego poison removed from her and trying to rebuild her relationship with Lillie, her ultimate fate in the original games remains unknown. However it is implied that she is now wanted by the International Police for her actions against Alola while she was possessed. The Ultra versions depict her in a completely different light; devoid of Nihilego’s influence and therefore her Ultra Beast obsession, believing she’s doing the right thing, working also with the Ultra Recon Squad and harnessing Nebby’s power so that she can fight Necrozma, but is defeated easily by the stealer of light. She reforms at the end, giving her children the independence she had denied them for so long and choosing not to directly interfere with their lives anymore, but is captured by Team Rainbow Rocket and taken hostage in the post-game. After Team Rainbow Rocket’s defeat, she then appears as a possible Title Defense challenger at the start of every month, a role previously taken by Faba (see below)

Faba: The Aether Foundation’s admin. He challenges the player multiple times to stop the player when Lillie gets kidnapped. In the original games, he also appears as a possible fighter in Title Defense, appearing every start of the month, having been demoted from his position of Branch Chief. In the post-game story of the Ultra versions, he betrays the Aether Foundation to Team Rainbow Rocket for his own benefit. Because of this, he is demoted to the position of intern following Giovanni’s defeat, with Lusamine taking his place in Title Defense in these games.

Wicke: The vice-chief of the Aether Foundation. Unlike the other two, she helps the player attempt to stop Lusamine’s plans. She also appears in the post-game, helping the player with the Ultra Beast mission in the original versions.

Team Skull

[

edit

]

Team Skull (スカル団, Skull-danSkull Gang) is a gang of street thugs who are the resident villain team of Alola, secretly working with the Aether Foundation on the promise of money. They were disbanded following the events of the games.

Guzma: Guzma is the boss of Team Skull and battles without mercy. He at one point went through the Island Challenge, but did not meet the criteria to become a Captain. He has history with Professor Kukui. He can be teamed up with at the Battle Tree in Double Battles, and in the Ultra versions, he helps the player defeat Team Rainbow Rocket out of his loyalty to Lusamine. After that, he appears as a possible Title Defense challenger.

Plumeria: Plumeria is Team Skull’s admin and helps to keep the team in order. She cares for the grunts beneath her, making her less antagonistic than previous admins. She appears as a possible fighter in Title Defense.

Gladion: This young man lends his strength to Team Skull as an enforcer. He places a high value on being strong in Pokémon battles. His partner Pokémon is the mysterious Type: Null, which eventually evolves into Silvally. He is Lusamine’s son and Lillie’s brother. He also appears as a possible fighter in Title Defense and in the Ultra versions leaves Alola post-game to travel to other regions to become stronger; he appears as a Title Defense challenger after a month has passed in these games after that (and after Team Rainbow Rocket is defeated).

Team Rainbow Rocket

[

edit

]

A new revived version of Team Rocket that appear post-game in Pokémon Ultra Sun and Ultra Moon. Members include:

Giovanni – Leader of Team Rocket and Team Rainbow Rocket

Archie – Leader of Team Aqua

Cyrus – Leader of Team Galactic

Faba – Aether Foundation Branch Chief

Ghetsis – Leader of Team Plasma

Lysandre – Leader of Team Flare

Maxie – Leader of Team Magma

In addition, these villains are opposed by the protagonist and a collection of other former villains, including Colress, Guzma, and Lusamine. These villains were summoned from an alternate world where they succeeded in their plans.

Cipher

[

edit

]

Cipher (シャドー, ShadōShadow) are the main antagonists of Pokémon Colosseum and Pokémon XD: Gale of Darkness. They produced the technology that creates Shadow Pokémon by locking the Pokémon’s hearts to compassion.

Evice (Wardack

(

ワルダック

,

Warudakku)

): The leader of Cipher during Colosseum. He disguises himself as Phenac City’s mayor Es Cade (Buckley

(

バックレー

,

Bakkurē)

). He is later revealed to be their leader after having built Realgam Tower to lure people to watch Shadow Pokémon battles.

Nascour (Jakira

(

ジャキラ

)

): The shadow-leader of Cipher, leading the group while Evice’s identity remains a secret.

Miror B. (Mirror Bo

(

ミラーボ

,

Mirābo)

): One of Cipher’s admins in Colosseum. He is a dancing criminal with a large afro resembling a Poké Ball. He returns in XDno longer affiliated with Cipher.

Mirakle B. (Miraklebo

(

ミラクルボ

,

Mirakurubo)

): The self-styled successor of Miror B. after Miror B.’s defeat at the player’s hands in Colosseum.

Dakim

(

ダキム

,

Dakimu)

: One of Cipher’s admins in Colosseum. He is a muscular and violent man with very strong Pokémon who appears to serve as an enforcer.

Venus

(

ヴィーナス

,

Vīnasu)

: One of Cipher’s admins in Colosseum. She is a beautiful and popular woman who has control over the town of The Under and has her own TV show.

Ein (Borg

(

ボルグ

,

Borugu)

): Once of Cipher’s admins and their chief scientist in Colosseum. He is responsible for creating Shadow Pokémon.

Greevil (Deathgold

(

デスゴルド

,

Desugorudo)

): The true leader and financial benefactor of the revived Cipher in XD. He disguises himself as Mr. Verich (Mecharich

(

メチャリッチ

,

Mecharitchi)

) at first, a benefactor of sailors at Gateon Port, before his true identity as Cipher’s leader is revealed.

Ardos

(

アルドス

,

Arudosu)

: One of Cipher’s admins in XD. He is one of Grandmaster Greevil’s two sons and most supportive of Cipher’s goals. After Cipher is officially disbanded he seeks to revive it himself.

Eldes

(

エルデス

,

Erudesu)

: One of Cipher’s admins in XD. He is Greevil’s other son who convinces his father to disband Cipher after its defeat.

Gorigan

(

ゴリガン

)

: One of Cipher’s admins in XD. He is an engineer who walks like a monkey and oversees a factory that produces Shadow Pokémon.

Lovrina

(

ラブリナ

,

Raburina)

: One of Cipher’s admins in XD. She is chief scientist of the second incarnation of Cipher, tasked with refining the Shadow Pokémon creation process. She has a very girly personality, but is described by her subordinates as “terrifying”.

Snattle (Wazzle

(

ワズル

,

Wazuru)

): One of Cipher’s admins in XD. He seeks to be installed as Governor of Orre, presumably to grant Cipher political control of the region through him.

Team Snagem

[

edit

]

Team Snagem (スナッチ団, Sunatchi-danSnatch Gang) is another villainous organization in Pokémon Colosseum and Pokémon XD: Gale of Darkness. They developed the Snag Machine technology, allowing them to steal already captured Pokémon from other trainers. However, their prototype in Colosseum is stolen by the player character, a former member of the group.

Gonzap (Helgonza

(

ヘルゴンザ

,

Herugonza)

): Team Snagem’s leader. In Colosseumhe is angered by the player’s betrayal after the player steals the one arm-mounted Snag Machine and the group’s larger Snag Machine. In XDafter the player’s Snag Machine is stolen by Gonzap’s men and the player defeats Gonzap, he returns it to the player, noting that it would not work for him because of his size. He later assists the player in their fight against Cipher.

Wakin (Yaccino

(

ヤッチーノ

,

Yakino)

):

Biden (Zabu

(

ザブ

)

):

Agrev (Misango

(

ミサンゴ

)

):

Go-Rock Squad

[

edit

]

Go-Rock Squad (スナッチ団, GoGo-danGoGo Gang) is a villainous team in Pokémon Ranger. Their plot consists of replacing the rangers and becoming the new heroes of Fiore. The Squad begins this by stealing a Capture Stylus from Professor Hastings. Reverse engineering the design, the Go-Rock Squad mass-produces a great many styluses. Following this, the Squad captures a multitude of Pokémon for their own use. In the endgame of their plans, Gordor attempts to summon legendary Pokémon Entei, Raikou, and Suicune, who would terrorize the land with their power. In theory the Squad would then stop the legendaries with the Pokémon they already had, but the Squad broke up after the Rangers foiled the plot.

Gordor (ラゴウ

(

Ragō

)

): The Go-Rock Squad’s leader. A former professor, Gordor was jealous of Hastings receiving all the attention for projects they both contributed to, and founded the Squad to destroy the Pokémon Rangers.

Tiffany (ミライ

(

Mirai

)

) , who played the violin.

Garrett (ユウキ

(

Yuki

)

) , who played the electric guitar.

Clyde (ヨウジ

(

Yōji

)

) , who played the bongos.

Team Dim Sun

[

edit

]

Team Dim Sun (ヤミヤミ団, Yamiyami-danDark-Dark Gang) is a villainous team in Pokémon Ranger: Shadows of Almia. Their plot is to take control of all the Pokémon in the Almia region by using Darkrai’s dark powers.

Blake Hall (ブラック・ホール

(

Black Hole

)

): Team Dim Sun’s leader.

Kincaid (ミラカド

(

Mirakado

)

):

Sinis Trio (ヘルトリオ

(

Hell Trio

)

):

Ice (アイス

):

Lavana (ケイノ

(

Cano

)

):

Heath (デゼル

(

Deser

)

):

Pinchers

[

edit

]

The Pokémon Pinchers are a group of rogues who steal Pokémon by taking control over them in Pokémon Ranger: Guardian Signs. They are led by four elderly members known as the Societea:

Edward is the leader of the Pinchers. A doctor/thief who makes up for his bad by doing good. He and his friends help the player against the Pokémon Pinchers, pretending to be good.

Arleythe first leader of the Pinchers that the player meets. Pretending to try to stop the Pinchers, the player comes along and has to actually stop them;

Kasathe master of disguise;

Hocusa magician.

Then there is the “eyes” trio which acts as the public face of the Pinchers, consisting of:

Blue Eyeswhom the player captures and trades for Summer/Ben, whom the Pinchers have captured. Later the player saves her life and she had been kicked out of the Pinchers right beforehand, so she tips the player off on where Red Eyes is going;

Red Eyeswho captures Summer. Later, he quits his job;

Purple Eyeswhom the player discovers later in the game, when he kidnaps Nema and Leanne. He also gets kicked out, but he captures Mewtwo and attacks Edward and the player and company.

Other characters

[

edit

]

Professors

[

edit

]

The Pokémon Professors give new Pokémon trainers a starting Pokémon appropriate to their region, and entrust them with a task (be it completing a Pokédex, delivering an object, or otherwise offering encouragement). They are also leading researchers of Pokémon-related topics, and mentor Pokémon trainers in a general way. It’s interesting to note that almost all Pokémon Professors are named after trees: Oak, Ivy, Elm, Birch, Rowan, Juniper, and Sycamore, with the exception of Professor Hastings.

Professor Samuel Oak (Professor Yukinari Ōkido

(

オーキド・ユキナリ博士

,

Ōkido Yukinari-hakase)

): A Pokémon researcher and the grandfather of Blue/the rival in Pokémon Red, Blue, GreenYellowFireRed, and LeafGreen. He is often considered the leading Pokémon expert, often giving lectures to Pokémon academies and hosting a radio show in Goldenrod City, and specializes in Pokémon behaviorial science. Alongside his research, he is also authorized by the Pokémon League to give new Pokémon trainers one of the three Kanto starter Pokémon: Bulbasaur, Squirtle, and Charmander. In the anime, he gives Ash his Pikachu after Ash arrives too late to receive one of the usual three starter Pokémon. In Pokémon Yellow: Special Pikachu Editionhe simply gives the player a Pikachu after the rival takes the Eevee that Oak intended to give the player. He is a master Pokémon poet. All Pokémon he “baby-sits” are loyal to him, and he had a Charmeleon as a young boy. In Pokémon 4Everit is shown that he traveled forward in time to the future when he was a boy, and Ash became friends with him. When Ash tells Professor Oak about him, he replies that he is sure that “Sammy” will always be his friend, even though Misty later realizes that Ash never told him his name; the current Professor Oak is later seen looking through a book of old drawings he made as a kid (the predecessor to the Pokédex, which he invented with the other professors).

Professor Elm (Professor Utsugi

(

ウツギ博士

,

Utsugi-hakase)

): An absent-minded Pokémon researcher, and former student of Professor Oak. In Pokémon Gold, Silver, and Crystalhe is authorized by the Pokémon League to give new Pokémon trainers one of the three Johto starter Pokémon: Chikorita, Cyndaquil, and Totodile. He is also credited as discovering that Pikachu is an evolved Pokémon. In the Pokémon anime, Jessie, James and Meowth temporarily steal a Totodile from him, (in reality he tells them to take it, thinking they are Nurse Joy). His ‘absent minded professor’ stereotype is even more pronounced in the games as he often forgets to visit his family and his wife worries that he may not remember to eat. He specializes in research regarding Pokémon breeding and is credited with the discovery of Pokémon eggs.

Professor Birch (Professor Odamaki

(

オダマキ博士

,

Odamaki-hakase)

): A Pokémon researcher, known for his fieldwork and research on Pokémon habitial distribution. In Pokémon Ruby, SapphireEmeraldOmega Rubyand Alpha Sapphirehe is authorized by the Pokémon League to give new Pokémon trainers one of the three Hoenn starter Pokémon: Treecko, Torchic, and Mudkip. He is the father of the rival character. In the anime, he gives May her Torchic. In the manga, he is the father of Sapphire.

Professor Krane

(

クレイン博士

,

Kurein-hakase)

: The Pokémon Professor in Pokémon XD: Gale of Darkness. Prior to the game’s events, he worked with the player character Michael’s father to perfect the Shadow Pokémon purification process, resulting in the Purification Chambers which are crucial in purifying XD001, the game’s Shadow Lugia. While he does not give Michael his Eevee, he does give Michael the Master Ball.

Professor Rowan (Professor Nanakamado

(

ナナカマド博士

,

Nanakamado-hakase)

): The Pokémon Professor in the Pokémon Diamond and Pearl games, having returned to Sinnoh after four years of traveling abroad. A senior researcher to and old friend of Professor Oak, Professor Rowan is known for his research on Pokémon evolution. He is authorized to give trainers one of three Sinnoh starter Pokémon, Turtwig, Chimchar, or Piplup. In the anime, he gives Dawn her Piplup.

Professor Hastings (Professor Shinbara

(

シンバラ教授

,

Shinbara-kyōju)

): The Pokémon Professor in Pokémon Ranger. He invented the capture styler.

Professor Aurea Juniper (Professor Araragi

(

アララギ博士

,

Araragi-hakase)

): The Pokémon Professor in the Pokémon Black and White games, the only female professor to appear in the video game series. Professor Juniper specializes in research involving the origins of Pokémon. She is authorized by the Pokémon League to give new trainers one of three Unova starter Pokémon, Snivy, Tepig, and Oshawott. In the game, she leaves a present at the player’s house containing starter Pokémon for the player and the player’s rivals, Bianca and Cheren. In the anime, she gives Trip a Snivy and allows Ash to keep an Oshawott that escapes from her lab. Her father, Cedric Juniper, was also a Pokémon Professor and has since retired; in the games, he upgrades the player’s Pokédex to the National mode after the player defeats N and Ghetsis.

Professor Burnet

(

バーネット博士

,

Bānetto-hakase)

: A professor who appears in the 3DS application Pokémon Dream Radarshe studies the space that lies between dreams and reality. Burnet guides the player through the use of the application and aids by upgrading its features. She is married to Professor Kukui.

Professor Augustine Sycamore (Professor Platane

(

プラターヌ博士

,

Puratānu-hakase)

): A professor who debuts in the Pokémon games Pokémon X and Y. He frequently battles the player from time to time. Unlike previous professors who gave out the regions’ new starter Pokémon, Kalos’s starter Pokémon Chespin, Fennekin, and Froakie are given to one of the player character’s friends. Instead, Professor Sycamore gives the player a choice amongst one of Kanto’s starter Pokémon: Bulbasaur, Charmander, and Squirtle.

Professor Kukui: The Pokémon Professor in Pokémon Sun and Moon. Professor Kukui studies Pokémon moves. He serves as the Pokémon League Champion. He is married to Professor Burnet.

Professor Willow : A professor who debuts in the video game Pokémon GO. He has black hair with white highlights and sports a traditional doctors coat over black and green running shoes. He gifts new players with Poké Balls and incense, and outlines the mechanics of the game. He does encourage the player to capture one of the three Kanto starter Pokémon: Bulbasaur, Squirtle, and Charmander, with a Pikachu appearing if the player walks away. These Pokémon appear conveniently close to the player location and are the only catchable Pokémon until one is subdued. Little else is known about him.

PC developers

[

edit

]

Bill (Masaki Sonezaki

(

ソネザキ マサキ

,

Sonezaki Masaki)

): The inventor of the PC storage system in Kanto/Johto. In the games, he manages to turn himself into a human-Pokémon hybrid by accident. (This amazes the player’s Pikachu in Pokémon Yellow: Special Pikachu Edition.) His favourite Pokémon are Eevee and its evolutions. According to FireRed and LeafGreenBill seems to be allergic to dairy products, and his first Pokémon was an Abra. In the anime, Bill was presented with green hair, but all other reincarnations of him included brown hair. He is loosely based on Bill Gates, founder of Microsoft.

Celio (Nishiki

(

ニシキ

)

): a Pokémon storage system programmer and good friend of Bill who lives in the Sevii Islands. Celio runs the Pokémon Net Center on Knot Island in Pokémon FireRed and LeafGreen. He needs the player’s help to finish the incomplete Pokémon Network machine. This machine is capable of transferring Pokémon between Kanto and Hoenn. To assist with this quest, Celio will give the Rainbow Pass and upgrade the Town Map so it shows the locations of the final four Sevii Islands.

Lanette (Mayumi

(

マユミ

)

): The inventor of Hoenn’s storage system in the Pokémon games and developer of the new, more user-friendly storage system interface used in all Pokémon games since Ruby and Sapphire. It is implied in-game that she is close friends with Bill. The player can read an E-mail on Lanette’s laptop from Bill complimenting her success with the Hoenn PC system. Her house is littered with books and she rewards visiting players with a doll, asking them not to tell anyone. In the Pokémon Adventures manga she, along with her sister, go to Kanto to upgrade its Pokémon storage system, and make it possible to exchange Pokémon with Hoenn.

Brigette (Azusa

(

アズサ

)

): The older sister of Lanette and the host of Pokémon Box: Ruby & Sapphire. She upgraded the Pokémon storage system with the ability to hold 1500 Pokémon, and the ability to select and move multiple Pokémon at once. She is also generous, and will give away Pokémon eggs containing special Pokémon if certain conditions are met. In the Pokémon Adventures manga she, along with her sister, go to Kanto to upgrade its Pokémon storage system, and make it possible to exchange Pokémon with Hoenn.

Bebe (Mizuki

(

ミズキ

)

): The inventor and manager of the PC storage system in Pokémon DiamondPearland Platinum. She developed Sinnoh’s Pokémon storage system based on the previous designs of Bill and Lanette. Her house, which is next to the Pokémon Center in Hearthome, is not quite as cluttered as Lanette’s. Bebe is good friends with Hayley, who owns a ranch in which Pokémon can be stored, and they still keep in contact with each other. After the player obtains the National Dex, she will give them a level 5 Eevee. In Pokémon Platinumthe Eevee is available right away at level 20, without the need of the National Dex.

Amanita (Shōro

(

ショウロ

)

): The inventor and manager of the PC storage system in Pokémon Black and White. She is also Fennel’s younger sister. She developed Unova’s Pokémon storage system based on the designs of Bill, Lanette, and Bebe. Living in Striaton City, her system enables a player to keep up to 720 Pokémon, after the system is upgraded twice due to at least one Pokémon being placed in each of the 8 and then 16 boxes.

Cassius (Crocea

(

クロケア

,

Kurokea)

): The administrator of the PC system in Pokémon X and Yhe was personally recommended for the job by Bill. He had invented the tray system for the Pokémon storage system. He tends to talk pretty rudely, but he likes his job. He is based in Camphrier Town, where the player can talk to his two assistants as well.

Associates

[

edit

]

Mom

(

おかあさん

,

Okaasan)

: In each game in the series, the player character’s mother appears as a supporting character. In each generation in the series, the mother serves a different role in gameplay, often giving the player special items or healing their Pokémon when they come home. In Johto region-based games, the player character’s mother saves some of the money the player gets in battles, often buying gifts for the player. In Hoenn region-based games, both of the player character’s parents appear in the game, their unnamed mother and their father Norman. In DiamondPearland Platinumthe player’s mother is named Johanna (Ayako

(

アヤコ

)

) and will sometimes appear in Pokémon Super Contests with her Kangaskhan Jumpy (Garu-chan

(

ガルちゃん

)

). The mother in Black and White was previously a trainer in her youth, and that was how she met the player character’s father. In Black 2 and White 2the mother is said to be a former Pokémon Center receptionist. In X and Ythe player character’s mother is named Grace (Saki

(

サキ

)

) and is a former Rhyhorn racer, as the family Rhyhorn lives in the front yard.

Pokémon Fan Club

(

ポケモン大好きクラブ

,

Pokémon Daisuki Kurabu)

: The Pokémon Fan Club is a Pokémon lover association found throughout different regions. The chairman of the Kanto club loves Rapidash and Fearow, and he will easily talk about them at length. The Hoenn chairman travels all across the nation with his Fearow. The Sinnoh chairman is alone in his club due to his constant bragging.

Mr. Fuji

(

フジろうじん

,

Fuji Rōjinlit. Elderly Fuji)

: Mr. Fuji is a kind old man who lives in Lavender Town, Kanto in the first generation games. He is the founder of the Cinnabar Island laboratory and a former friend of Blaine. He owns a Poké Flute and wishes for the happiness of all Pokémon. He becomes enraged after Team Rocket kills a Marowak, and he cares for the orphaned Cubone.

Cal (Hikaru

(

ヒカル

/

ひかる

)

): Cal is a travelling Pokémon Trainer who appears in GoldSilverCrystalHeartGoldand SoulSilver. He is a default character the player can battle in the Trainer House in Viridian City, which can be changed if the player uses the Mystery Gift feature in GoldSilverand Crystal or if the player connects their PokéWalker with another player’s and resyncs it to their game in HeartGold and SoulSilver. Cal also appears in Pokémon Stadium 2 as a non-player character.

Carrie (Okuru

(

オクル

)

): Carrie is featured in the Mystery Gift menu of Pokémon Stadium 2explaining the features before performing a Mystery Gift transfer with the player. If this is used, she will replace Cal or another player’s team in the Trainer House in GoldSilverand Crystal.

Eusine (Minaki

(

ミナキ

)

), called Eugene in Pokémon Chronicles: Eusine is a self-declared Legendary Pokémon expert who appears in Pokémon Crystal. He searches for Suicune for a decade, and wishes to see it greatly.

Todd Snap (Tōru

(

トオル

)

): Todd is a Pokémon photographer who takes pictures of Pokémon in their natural habitat. He is the main character of Pokémon Snapand he appears in the anime, where he is called “Snap” in the episodes aired outside the United States. He also appeared in Pokémon Yellow as a background character, because it is similar to the anime series.

Voiced by: Yamaguchi Kappei (Japanese); Jimmy Zoppi (English)

Scott (Enishida

(

エニシダ

)

): The founder of the Battle Frontier (and retired Pokémon League Champion, in Pokémon Emerald). He is voiced by Frank Frankson as John Campbell, then Bill Rogers.

Gabby and Ty (Mari & Dai

(

マリ&ダイ

)

): Gabby and Ty are a reporter/cameraman team, who interview the third generation protagonist, by way of a Pokémon battle, on multiple occasions.

Five trainers can join the main character during different events in the fourth generation games and all of the trainers each specialize in one particular stat. They are made up of Cheryl (Momi

(

モミ

)

), who is scared of Team Galactic; Riley (Gen

(

ゲン

)

), a senior protégé of Byron; Mira (Miru

(

ミル

)

), who wishes to be like the protagonist; Buck (Baku

(

バク

)

), the younger brother of Elite Four member Flint; and Marley (Mai

(

マイ

)

), a girl interested in the legendary Pokémon Shaymin. All five of these characters can be met later in the game at the Battle Tower.

“Looker” (“Handsome”

(

ハンサム

,

Hansamu)

): “Looker” is a member of Interpol who appears in Pokémon Platinum investigating Team Galactic. He appears again in Black and White to seek the player’s assistance in apprehending the seven sages of Team Plasma. During the events of Black 2 and White 2he is in another region searching for N with player character of Black and White. In X and Yhe poses as a detective to investigate Xerosic, a Team Flare scientist. After you go to the Battle Maison in “Omega Ruby” and “Alpha Sapphire”, you find Looker dazed and confused, and says that he just ended up there and doesn’t know how or where he got to. In Sun and Moonhe comes to Alola to assist the player with capturing the Ultra Beasts that were let loose there as the result of Lusamine’s machinations.

Fennel (Makomo

(

マコモ

)

): Fennel is a Pokémon professor in the Unova Region who studies Pokémon trainers as well as the dreams of Pokémon. The player encounters her when Team Plasma abducts a Munna from her research facility to use its Dream Mist powers to reach its goals. She gives players the C-Gear item as well as access to the Pokémon Dream World online system.

Morimoto

(

モリモト

)

: Shigeki Morimoto is the director of Game Freak, and has been involved with the development of the Pokémon games since Red and Green. In Pokémon Black and Whitehe appears as a non-player character in Castelia City who the player can battle daily.

Benga: (Banjirō

(

バンジロウ

)

): Benga is Alder’s grandson who appears in Pokémon Black 2 and White 2. He serves as the boss character in Black City’s Black Tower

(

黒の摩天楼

,

Kuro no Matenrō)

in Black 2 and White Forest’s White Treehollow

(

白の樹洞

,

Shiro no Judō)

in White 2which have systems similar to the Battle Towers and Battle Frontiers of previous games.

Nishino

(

ニシノ

)

: Koji Nishino is another director of Game Freak, involved in the development of the games since Red and Green. In Black 2 and White 2he joins Morimoto as a non-player character in Castelia City who can also be battled.

Curtis (Tetsu

(

テツ

)

) & Yancy (Ruri

(

ルリ

)

): Curtis and Yancy appear as side characters in Black 2 and White 2 depending if the player chooses the female or male player character, respectively. The player finds his/her lost Xtransceiver and begins a friendship with the player character. In the end, the character serves as a way to receive Pokémon with rare abilities by trading, as their job as popular television personalities in the game named Christoph (Tenma

(

テンマ

)

) and Nancy (Rukko

(

ルッコ

)

), respectively, brings them to the other Pokémon regions.

Alexa (Pansy

(

パンジー

,

Panjī)

): Alexa is a journalist in X and Y who works at a publishing house in the central Lumiose City. Her younger sister is Viola, a Gym Leader.

AZ

(

AZ(エーゼット)

,

Ē Zetto)

: AZ is a mysterious man, noted for his great height at 9 feet (2.7 m) tall. When the player first meets him, he speaks of a “flower Pokémon” before leaving. The player later meets him when he is kidnapped by Lysandre, revealing the history of Kalos and a deadly weapon its ancient king once used to end a long war, only for the king’s beloved Floette to leave him out of disgust. Lysandre reveals AZ and the king share the same name. After the player becomes the new Pokémon Champion, AZ challenges the player to a battle, after which AZ realizes the error of his ways and his Floette returns to him.

Emma (Matiere

(

マチエール

,

Machiēru)

): Emma is a young girl who is central to the cases the player takes when working for Looker in X and Y. She and her Espurr Mimi (Mokō

(

もこお

)

) move into the offices. She is later kidnapped by Team Flare’s Xerosic and made the Expansion Suit’s wearer Essentia (Esprit

(

エスプリ

,

Espuri)

), whom the player must fight to save her.

Aarune (Girī

(

ギリー

)

): Aarune is a character introduced in Omega Ruby and Alpha Sapphire who tells the player about the Secret Base feature in the game.

Lisia (Lutia

(

ルチア

,

Ruchia)

: Lisia is a character introduced in Omega Ruby and Alpha Sapphire as a Contest Idol in Hoenn. The player occasionally competes against Lisia and her Altaria Ali (Tylulu

(

チルル

,

Chiruru)

) in the Master Rank Contests. She is eventually revealed to the player character to be Wallace’s niece.

Zinnia (Higana

(

ヒガナ

)

): Zinnia is a character featured in the “Delta Episode” side quest in Omega Ruby and Alpha Sapphire. She has come to Hoenn from a faraway land in order to help stop a meteor from impacting the Earth, intending to capture Rayquaza to meet these goals. However, Rayquaza chooses the player instead, and the player is the one to stop the meteor.

Lillie

(

リーリエ

,

Lilie)

: Lillie is an important character in Sun and Moon and their Ultra versions. She hates Pokémon Battles and likes reading. She has Nebby the Cosmog in her bag, which she stole from the Aether Foundation because she didn’t want it to get hurt and knowing her mother’s intentions would end up possibly killing it. She then takes refuge with Professor Kukui knowing the Aether Foundation would come after her.

Ultra Recon Squad: A mysterious group appearing in Ultra Sun and Ultra Moon. Known members are DulseZossiePhyco and Soliera. Dulse and Zossie appear in Ultra Sun while Phyco and Soliera appear in Ultra Moon.

Verity: Female character traveling along Ash’s side featured Pokémon the Movie: I Choose You!. She has a Piplup partner.

Sorrel: Male character featured Pokémon the Movie:I Choose You. He has a Lucario partner.

Cross: Dark hearted rival from Pokémon the Movie: I Choose You. He has a midnight formed Lycanroc partner and an Incineroar Ash’s Charmander belongs to him in the first place but he abandons it under the rains like Damian from one of the anime series.

Recurring “clones”

[

edit

]

These characters in the anime are actually a group of people with identical appearances (although Brock demonstrates the ability to tell the women apart in terms of where they’re from). They do not individually recur, but they do appear in each town in Kanto, Johto, Hoenn, Sinnoh, Unova, Kalos and the Orange Islands, an identical-looking and -sounding person with the same name filling the same role. Their identical appearance may be a reference to or parody of the identical sprites used in the video games, a common practice in video game RPGs.

Nurse Joy

(

ジョーイ

,

Jōi)

: A family of Pokémon nurses in the anime, all named Joy, who operate the various Pokémon Centers in the world of Pokémon. Because of their identical appearance, it is often difficult to tell one Nurse Joy from another. The Japanese name comes from the word joi

(

女医

“woman doctor”)

. They often have Chansey nurses. Some can be singled out from the others due to trademark items but there are very few. In Pokémon Yellowas well as Diamond and PearlNurses resembling Nurse Joy work in the Pokémon Centers. Their English voice actresses are Megan Hollingshead (season 1-6), Erica Schroeder (using the alias of “Bella Hudson”; Seasons 7-8), and Michele Knotz (Season 9 onward). The only difference between all the Nurse Joys is that each Nurse Joy has a different color for the Red Cross on their hats. In the Unova Region, all Nurses Joy have a distinct appearance from their counterparts from other regions, with a slightly different hairstyle, pink clothes instead of white, and having an Audino for partner instead of a Chansey or Blissey.

In the video games, the Pokémon Center Nurses are mostly unnamed. A nurse in Platinum named Casey (Medi

(

メディ

)

) participates in Pokémon Super Contests with her Chansey Pinky (unnamed in Japan).

Officer Jenny (Junsar

(

ジュンサー

,

Junsā)

): A family of police officers who are all police officers in the Pokémon anime, all named Jenny, who maintain law and order in the Pokémon world, often opposing members of Team Rocket. The Japanese name comes from the word junsa

(

巡査

“police officer”)

. Officer Jennies are often accompanied by Growlithe or a particular Pokémon that is of importance in a town or a personal preference to that Jenny, such as a Wobbuffet or Spinarak. There are also many with trademark items to differentiate some, but are just as few as the Joys. The only differences are the symbols on their hats and their uniforms (which are different depending on their region). They make an appearance in Yellowreplacing the male police officer, and later to give the player a Squirtle. They are voiced by Chinami Nishimura (Japanese), and in English by Lee Quick (Seasons 1-6), Jamie Davyous Owens (Season 7-8), Diane Stillwell (MoMP) Emily Williams in late Season 9 and onward, Maya Rosewood played her in a Season 9 episode, and Kayzie Rodgers (aka Jamie Peacock) voiced her in The Mastermind of Mirage Pokémon. An Officer Jenny trains a rookie detective Marble whose voice actresses are that of Meghan McCracken (English) and Chinami Nishimura (Japanese). In the Unova Region, all Jenny Officers have a distinct appearance from their counterparts from other regions, with their hair shorter and a different uniform.

Don George

(

ドン・ジョージ

,

Don Jōji)

: A family of identical brothers introduced in the Best Wishes! anime series. Each of them runs a Pokémon Battle Club in a different location of Unova, where trainers gather to challenge other trainers and engage into special training with their Pokémon. Each wears a black gi, but each Don George has different colored wristbands, belts, and collars from each other. For example, Accumula Town’s Don George has red-colored items while Nacrene City’s Don George wears olive.

Porter (Parker

(

パーカー

,

Pākā)

): A family of guides that work on the cruises that run through the Decolore Islands. Each Porter has a slightly different colored uniform from the others, with the color of the lining of his jacket and shoes the same color as the stripes and funnels found on the ship he works on.

See also

[

edit

]

References

[

edit

]

^

“Gary Oak is number 98”. IGN. Archived from the original on 2011-03-15 .

^ a b

CoroCoro Comic July 15, 2010

^

“ライバル”. chúng tôi Archived from the original on April 16, 2012 .

^

“New Details Emerge from the Unova Region!”. chúng tôi June 21, 2012. Archived from the original on June 24, 2012 .

^

“ホミカ”. chúng tôi Archived from the original on April 16, 2012 .

^

“シズイ”. chúng tôi Archived from the original on April 17, 2012 .

^

Thomas East (21 February 2011). “New Pokémon Black & White screenshots show Battle Subway”. Official Nintendo Magazine. Archived from the original on 24 February 2011 .

^ a b c

Game Freak (2011-03-06). Pokémon Black Version/Pokémon White Version. Nintendo DS. Nintendo, The Pokémon Company.

Cách Xóa Pivottable Trong Excel

Khi PivotTable trở nên không cần thiết, đơn giản bạn hãy xóa đi. Nhưng một số trường hợp gặp khó khăn khi thao tác, chẳng hạn như “không bấm được vào vùng PivotTable để xóa” hoặc “PivotTable trùng vùng”. Hãy tìm hiểu cách loại bỏ PivotTable bằng chuột

Xóa PivotTable khi làm việc offline

Để xóa vùng PivotTable ta chỉ cần chọn toàn bộ Pivot Table rồi nhấn phím Delete.

Trong trường hợp bạn muốn loại bỏ dữ liệu Pivot Table nhưng giữ lại vùng trống, có thể loại bỏ PivotTable như sau:

Chọn một ô bất kỳ trong PivotTable

Xóa PivotTable khi làm việc online

Để loại bỏ PivotTable khi làm việc trên Excel Online, bạn làm tương tự bằng cách chọn toàn bộ PivotTable sau đó ấn Delete.

Lỗi thường gặp

Khi loại bỏ PivotTable, ta có thể bắt gặp trường hợp sau:

Đây là lỗi xảy ra khi bạn không chọn hết vùng cần loại bỏ. Khi đó, Excel sẽ tự động hiểu bạn chọn vùng đằng sau Pivot chứ không phải Pivot. Để khắc phục, chọn lại toàn bộ vùng sau đó ấn Delete

Lập báo cáo theo nhiều điều kiện bằng PivotTable

Tự động cập nhật PivotTable bằng VBA

Đánh giá bài viết này