Word-Break Trong Css / Top 12 # Xem Nhiều Nhất & Mới Nhất 3/2023 # Top View | Hoisinhvienqnam.edu.vn

Page Break Và Section Break Trong Word

Page break dùng để đặt 1 mục sang đầu trang mới nhanh hơn thay vì bạn phải ấn enter nhiều lần, ngoài ra những phần bạn chỉnh sửa trước chỗ đặt break page sẽ ko làm ảnh hưởng tới bố cục của từ chỗ đặt break page trở đi.

Giờ bạn muốn break page thành 3 trang, để khi bạn có chỉnh sửa gì ở trang 1 thì tiêu đề phần 2 và 3 luôn luôn ở đầu trang:

2

2

4

5

6

7

8

9

Như vậy là bạn đã có được trang 1 là trang dọc và trang 2 là trang ngang. Nếu có thêm trang 3 nữa thì trang 3 lúc này sẽ là ngang, vì vậy bạn phải break section cho trang 3 để trang 3 dọc lại.

Source: my.opera.com

Trong một số trường hợp khi xây dựng một văn bản (thường là các đề án, luận văn…), ta có nhu cầu trình bày phong phú và đa dạng trong cùng một tập tin văn bản, ví dụ như thiết lập nhiều hệ thống lề cho văn bản; hướng giấy khi in ấn; nhiều hệ thống header, footer khác nhau; nhiều hệ thống thứ tự số trang và thiết lập chế độ bảo vệ khác nhau cho mỗi đoạn… trong cùng một văn bản.

Có thể bằng cách này hay cách khác, bạn dùng các công cụ trong ứng dụng thực hiện được các tính năng trên, tuy nhiên chúng ta có thể sử dụng một phương pháp chia đoạn và sẽ thực hiện các chức năng trên từng đoạn nhờ công cụ chia đoạn Section.

1. Chia văn bản thành nhiều Section (đoạn, phần).

Đặt con trỏ vào vị trí muốn chia đoạn, sau đó chọn thực đơn , chọn , ta có các lựa chọn như sau:

Để chèn thêm section, ta chọn 4 lựa chọn ở mục Section break types, cụ thể như sau

– Next page: Section mới bắt đầu từ đầu trang tiếp theo.

– Continuous: Section mới bắt đầu ngay tại vị trí con trỏ.

– Even page: Section mới bắt đầu từ trang chẵn tiếp theo.

– Odd page: Section mới bắt đầu từ trang lẻ tiếp theo.

Sau khi thực hiện xong thao tác trên, văn bản đã được chia thành hai phần, phần sau cách phần trước bởi ranh giới là dấu Section break mà ta vừa chèn vào (có thể nhìn thấy dấu phân cách này khi ta chọn thực đơn View và chọn Nomal, số thứ tự của section cũng thể hiện trên thanh trạng thái). Bằng cách này, ta có thể chia một tập tin văn bản thành nhiều Section theo ý muốn.

2. Thiết lập nhiều hệ thống lề (Margin) và hướng giấy in (Orientation) trong cùng một văn bản.

Ta có thể thiết lập mỗi một section có một hệ thống lề ( Margin) khác nhau theo ý muốn, cách làm như sau:

3. Thiết lập nhiều hệ thống tiêu đề trên và tiêu đề dưới (header and footer) cho các Section.

Tại Section sau, ta muốn có tiêu đề trên và tiêu đề dưới khác với Section trước ta làm như sau:

Lúc này các Header và footer mà ta gõ vào, sẽ khác với các Header và footer của Section trước đó. Bằng cách này, ta có thể tạo các Header và footer cho riêng từng section.

4. Thiết lập nhiều hệ thống số trang trên cùng một văn bản.

Ta có thể tạo mỗi một Section có một hệ thống số thứ tự của trang (page number) khác nhau, cách làm như sau:

5. Thiết lập chế độ bảo vệ nội dung cho từng đoạn văn bản.

Sau khi đã tạo được các Section cần bảo vệ nội dung, ta làm như sau:

Chọn thự đơn , chọn Protect Document, hộp thoại Protect Document hiện ra, ta đánh dấu vào mục , khi đó nút mới được cho phép kích hoạt (sáng lên), ta chọn vào nút .

Hộp thoại Sections Protection hiện ra, trong đó có các được đánh số theo thứ tự từ 1 đến 9. Để bảo vệ Section nào, bạn hãy đánh dấu vào Section đó, thí dụ Section 2.

Trở lại hộp thoại Protect Document, bạn nhập mật khẩu vào ô ( Options). Hộp thoại Confirm Passwordhiện ra, bạn gõ lại mật khẩu cũ một lần nữa trong ô Reenter Password to open.

Sau khi hoàn thành các bước này, văn bản đã được bảo vệ theo từng Section theo ý đồ của bạn, tất cả nội dung trong đoạn được bảo vệ sẽ không thể sửa chữa (tất nhiên là trừ chính bạn).

Muốn sửa chữa nội dung của văn bản, bạn chọn thực đơn , chọn Unprotect Document. Hộp thoại Unprotect Document hiện ra, gõ đúng mật khẩu vào ô ta mới có thể sửa chữa được đoạn văn bản mà ta bảo vệ.

MS Word: Tiếp theo loạt bài về Tin học văn phòng, chúng tôi giới thiệu cách đánh số trang file văn bản; chèn ký tự đặc biệt, ký tự toán học, chèn giờ … ngày … tháng … năm, và một số nội dung khác vào nội dung file văn bản.

Đánh số trang không cần vào phần Header, Footer.

1. Vào Insert Page Numbers…

2. Màn hình xuất hiện hộp thoại Page Numbers:

Top of page (Header): Đặt số lên đầu trang (Header)

Bottom of page (Footer): Đặt số ở dưới cùng trang (Footer)

Right: Lề phải

Center: Căn lề giữa

Left: Lề trái

þ Show number on first page: Cho hiển thị/ẩn đánh số trang ở trang đầu tiên của file.

Nút Format… Mở hộp thoại Page Number Format – Một số căn chỉnh cho việc đánh số trang:

Number format: Kiểu đánh số (1, 2, 3,…; – 1 -, – 2 -, – 3 -…; a, b, c,…)

Include chapter number: Chèn thêm thứ tự đề mục

Page numbering: Số thứ tự trang đang đánh:

Mặc định của chế độ đánh số trang là bắt đầu từ trang số 1, nếu bạn không muốn số bắt đầu là số 1, mà là số 6 thì nhập vào ô Start at số 6 (Chú ý: Nếu đánh số trang bắt đầu từ số 6 thì trang đầu tiên sẽ được đánh số 6, lúc này nếu bạn đặt lệnh in là trang số 1, 2, 3, 4, 5 thì máy in sẽ không đọc được để in).

3. Chọn nút OK để hoàn thành việc đánh số trang.

Chèn Ngày, tháng, giờ trong nội dung file văn bản

1. Vào Insert Date and Time…

2. Xuất hiện hộp thoại Date and Time:

Available formats: Lựa chọn kiểu giá trị hiển thị

Language: Lựa chọn loại ngôn ngữ hiển thị (Anh, Việt,…)

þ Update automatically: Tự động cập nhật

Nút Default…: Thiết lập chế độ mặc định

3. Chọn nút OK để đồng ý chèn ngày, tháng, giờ vào nội dung file.

Chèn một số nội dung khác vào nội dung file văn bản

1. Vào Insert AutoText:

2. Lựa chọn nội dung muốn chèn

Chèn ký tự đặc biệt, ký tự toán học vào nội dung file

1. Vào Insert Symbol…

2. Xuất hiện hộp thoại Symbol, chọn thẻ Symbols & chọn ký tự đặc biệt:

Font: Chọn loại phông chữ hiển thị ký tự đặc biệt

Recently used symbols: Hiển thị 16 ký tự đặc biệt đã được sử dụng gần thời điểm hiện tại nhất.

Wingding: Hiển thị con số của ký tự đặc biệt. (Trong toán học mỗi một ký tự đều được mã hóa bởi một con số nào đó)

Charater code: Số của ký tự đặc biệt, ở ô này bạn có thể nhập số của ký tự đặc biệt để tìm mà không phải lựa chọn theo bảng danh sách ký tự hiển thị ở trên.

From: Số hiển thị ở Wingding và Charater code phụ thuộc ở From: Lựa chọn cơ số hiển thị, mặc định để ở dạng Symbol (decimal) – cơ số 10, hoặc có thể lựa chọn dạng Symbol (hex) – cơ số 16.

Nút AutoCorrect… Hiển thị hộp thoại AutoCorrect: Thiết lập chế độ tự động sửa ký tự (ví dụ: bạn có thể đặt từ ” abc” là ký tự “@” thì sau khi gõ xong từ “abc” và cách ra, MS Word sẽ tự động chuyển thành ký tự “@“)

Nút Shortcut Key: Mở hộp thoại Customize Keyboard: Tạo phím tắt cho ký tự đặc biệt.

Tại ô Press new shortcut key: Gõ phím tắt dùng cho ký tự đặc biệt (ví dụ trên ảnh là dùng tổ hợp phím Alt + 9 cho ký tự þ)

Kích vào nút Assign: Thiết lập phím tắt cho ký tự đó, lúc này tổ hợp phím tắt (Alt + 9) sẽ được chuyển sang vùng Current keys.

Chọn Close để hoàn thành.

Việc đặt phím tắt cho ký tự đặc biệt này sẽ giúp bạn không phải vào hộp thoại Symbol mà vẫn chèn ký tự đặc biệt, rút ngắn thời gian gõ nội dung văn bản. Tuy nhiên, bạn nên chú ý đặt phím tắt chỉ cho những ký tự đặc biệt thường xuyên sử dụng và tổ hợp phím đặt không trùng với các tổ hợp phím tắt đang sử dụng, tránh trường hợp làm mất tác dụng của tổ hợp phím đó.

3. Kích vào nút Insert và Close để chèn ký tự đặc biệt ra nội dung file văn bản

source: quantrimang.com

Set Page Breaks In Word

How to Set Page Breaks in Word: Overview

            In this tutorial, you will learn how to set page breaks in Word. When you create a document, you set a paper size such as 8.5” by 11.” When you reach the end of the specified page size in Word, an automatic page break is inserted. Sometimes these automatic page breaks occur in places where you would rather not have them occur. For example, an automatic page break may leave one sentence on a second page, orphaned from the rest of the paragraph. You cannot delete automatic page breaks in Word. Instead, you must insert a manual page break at a point in the page prior to the occurrence of the automatic page break.

Set Page Breaks in Word- Tutorial and Instructions: A picture of the different types of breaks available in Word.

            A “Section Break” is much like a page break, but it breaks the sections of your document. When you insert a section break, you can then set the page layout independently for each section. For example, using a “Next Page” section break, each section could change the page layouts, like switching from a “Portrait” page orientation to a “Landscape” page orientation within a single document.

            There are four different types of section breaks that you can insert. They are “Next Page,” “Continuous,” “Odd Page,” and “Even Page.” A “Next Page” section break inserts a page break, but also creates two separate sections of the document so that each section can have its own unique page layout. A “Continuous” section break inserts a break, but continues the next section on the same page. The “Odd Page” or “Even Page” section break will place a break, and then continue the next section on the next odd or even numbered page. This is helpful for inserting section breaks into documents that are intended for double-sided, bound printing.

How to Set Page Breaks in Word: Step-By-Step Instructions

Press the “Ctrl” + “Enter” keys on your keyboard.

Then choose the “Page” option from the drop-down menu.

Then choose one of the following options from the “Section Breaks” section.

“Next Page,” will insert a page break and create two separate sections of the document.

“Continuous,” will inset a break but continue the next section on the same page.

“Odd Page” or “Even Page” will place a section break and then continue the next section on the next odd or even numbered page.

To delete page breaks you have added to your document, ensure that you can view non-printing characters.

How to Set Page Breaks in Word: Video Lesson

            The following video lesson, titled “Setting Page and Section Breaks,” shows how to set page breaks in Word. This video is from our complete Word tutorial, titled “Mastering Word Made Easy v.2019 and 365.”

Hiệu Ứng Text Trong Css3

CSS3 bổ sung thêm một số tính năng giúp bạn tạo hiệu ứng cho text:

Bảng dưới liệt kê một số thuộc tính thường được sử dụng trong CSS3:

text-align-last

Căn chỉnh dòng văn bản cuối cùng

text-emphasis

Được sử dụng để nhấn mạnh phần văn bản nào đó

text-overflow

Được sử dụng để xác định xem cách để báo cho người dùng biết rằng có phần nội dung bị tràn ra khỏi khối mà không được hiển thị

word-break

Được sử dụng để ngắt dòng dựa vào từ

word-wrap

Được sử dụng để ngắt dòng và bao vào trên dòng tiếp theo

Thuộc tính text-overflow trong CSS3

p.text1 { white-space: nowrap; width: 200px; border: 1px solid #000000; overflow: hidden; text-overflow: clip; } p.text2 { white-space: nowrap; width: 200px; border: 1px solid #000000; overflow: hidden; text-overflow: ellipsis; } kha nang mo cua cho cau thu nhap tich len tuyen. Theo ong Tran Quoc Tuan, nhung cau thu nay neu dap ung duoc yeu cau kha nang mo cua cho cau thu nhap tich len tuyen. Theo ong Tran Quoc Tuan, nhung cau thu nay neu dap ung duoc yeu cau kha nang mo cua cho cau thu nhap tich len tuyen. Theo ong Tran Quoc Tuan, nhung cau thu nay neu dap ung duoc yeu cau

Kết quả là:

Thuộc tính word-break trong CSS3

Được sử dụng để ngắt dòng, ví dụ sau minh họa cách sử dụng thuộc tính word-break trong CSS3:

p.text1 { width: 140px; border: 1px solid #000000; word-break: keep-all; } p.text2 { width: 140px; border: 1px solid #000000; word-break: break-all; } kha nang mo cua cho cau thu nhap tich len tuyen. Theo ong Tran Quoc Tuan, nhung cau thu nay neu dap ung duoc yeu cau kha nang mo cua cho cau thu nhap tich len tuyen. Theo ong Tran Quoc Tuan, nhung cau thu nay neu dap ung duoc yeu cau

Kết quả là:

Thuộc tính word-wrap trong CSS3

Cú pháp sau minh họa cách sử dụng của thuộc tính word-wrap trong CSS3.

p { word-wrap: break-word; }

Đã có app VietJack trên điện thoại, giải bài tập SGK, SBT Soạn văn, Văn mẫu, Thi online, Bài giảng….miễn phí. Tải ngay ứng dụng trên Android và iOS.

Theo dõi chúng tôi miễn phí trên mạng xã hội facebook và youtube:

Follow fanpage của team https://www.facebook.com/vietjackteam/ hoặc facebook cá nhân Nguyễn Thanh Tuyền https://www.facebook.com/tuyen.vietjack để tiếp tục theo dõi các loạt bài mới nhất về Java,C,C++,Javascript,HTML,Python,Database,Mobile…. mới nhất của chúng tôi.

Bài học CSS phổ biến khác tại vietjack.com:

30 Words That Will Make Or Break Your Resume

Your resume is your first opportunity to make a good first impression, and you don’t have much time to make that impression. According to U.S. News & World Report, it takes less than 20 seconds for a hiring manager to make a decision about you based on your resume. Hiring managers need to scan your resume and find the information they need in record time so they can move on to the next resume. What that means for you is that nearly every word you include on your resume can either help get you noticed or knock you out of contention.

Know which words to include in your resume, and which to avoid, to impress the hiring manager quickly.

Top 15 Words to Include on Your Resume

Here are the best words to include on your resume according to employers who responded to a CareerBuilder survey:

AchievedInclude action verbs throughout your resume, particularly in the work experience section of your resume. Employers want to know what you can offer the company, and action verbs show exactly what you have accomplished at previous companies. “Achieved” is a terrific action verb that shows that you have succeeded at a previous task. This makes employers feel confident that you can achieve similar things at their companies.

ImprovedImproved is another useful action verb to put in your resume. This word shows that you made some sort of positive difference at a previous company. If possible, explain how you made the improvement. For example, you might say “Improved efficiency of administrative office by streamlining physical and digital file systems.” This will show not only that you achieved something, but it will also show the skills you used to achieve it.

ManagedLike “trained” and “mentored,” “managed” is an action word that shows your ability to lead others. This is a particularly important word to include in a resume for a management position. Again, try to include the number of people you managed, particularly if it is a large number.

CreatedThis action word shows that you can do more than just follow instructions-you can actually construct something and contribute to a company. Whether you developed a new filing system or invented a software app, use the word “created” to show your independence, initiative, and originality.

VolunteeredThis action word demonstrates your willingness to step up and help with a project or task, even if you are not asked to do so. Use this word to show your initiative and your teamwork.

Increased/DecreasedAn employer wants specific evidence of how you will add value to the company. One way to do this is to quantify your successes. Include numbers to demonstrate how you have helped previous companies save money, generate donations, or achieve success in other quantifiable ways. Using action words like “increased” or “decreased” will more clearly show exactly how you helped achieved success. For example, you might say, “Developed new budget that decreased office expenses by 10%” or “Increased number of donors by 15% through new fundraising initiative.”

IdeasEmployers typically want to know that job candidates are creative, innovative people who will bring new solutions to the table. In your resume, include examples of times you develop a particular idea, either on your own or as part of a team, and explain how that idea helped the company achieve success. If you are applying for a job as a manager, you might mention how you listened to your employees’ ideas, and helped them develop those ideas into something that benefits the company. This will show your delegation skills as well.

Revenue/ProfitAgain, employers will want to know how you have added value to previous companies you worked for. One way to do this is to demonstrate how you made money for a company. Include any examples of times that you helped increase profits or revenue. Using numerical values as well as the words “revenue” or “profit” will show the hiring manager, at a glance, that you have a record of achieving financial success.

Under BudgetWhile companies want to know you will help them make money, they also want to know you’ll help them save money. Mention any time that you helped a company spend less. For example, you might say, “Organized annual fundraiser, and remained under budget by $500.”

WonLike “achieved,” the action verb “won” shows a hiring manager that you have been successful in previous jobs. If you ever won an award at work or received some other recognition for your efforts, consider using this verb.

Top 15 Words to Avoid on Your Resume

While there are words you should include in your resume, there are also words to avoid. Here are the worst words to include on your resume, according to CareerBuilder:

Best of Breed“Best of breed” sounds more like an American Kennel Club dog show winner than a candidate for employment. Avoid cliché and awkward phrases like this in your resume. Once a phrase becomes too common, it does not mean anything to a hiring manager.

Go-GetterThis is another empty, cliché term. If you are using this word to say you take initiative, delete this word and replace it with a specific example of a time you stepped up and took charge of a project. Examples are much more powerful than empty words.

SynergySynergy might sound like a trendy term, but hiring managers often find it vague. Use more specific action verbs to specify what you are trying to say you accomplished. Did you “interact” or “cooperate” or “collaborate” with a variety of departments? Use one of these action verbs to clarify what you mean.

Thought LeadershipThis phrase is very broad and unclear. If you are trying to say that you helped come up with a number of ideas for an organization, use an action verb like “influenced,” “created,” or “developed” instead.

Team PlayerAlmost everyone says they are a team player, but it is hard to prove this. Instead of using this commonplace description, give examples of times that you collaborated with others, using action verbs like “cooperated,” “collaborated,” “mentored,” and more.

Hard WorkerRather than say you are a hard worker, prove it. Use specific action words and examples to demonstrate how you have worked hard in the past. Only by using examples will employers be able to believe your statements.

Strategic ThinkerThis is a very vague description that does not give the employer an idea of what you would bring to the company. Describing yourself as a “thinker” portrays you as passive-instead, explain how your great thinking helped solve a problem at work. For example, you might say, “Developed and implemented inter-office memo strategy to improve communication.”

DynamicThis adjective describes your personality rather than your work ethic or skills. There is no way to prove your outgoing personality on a resume-anyone can put the word “dynamic” on their resume. Stick to information that you can prove using examples from past work experiences. In your interview, the employer will be able to see your energetic personality.

Tips on Word Choice in Resumes

Be specific. You do not want to appear vague in your resume. Hiring managers are tired of hearing clichéd words like “team player” and “hard worker.” Avoid these phrases at all cost. Include words and phrases that explain specifically what you accomplished in your previous jobs.

Use action words. Hiring managers also like to see action words in resumes because they demonstrate that you took a leadership role that produced results.

Include power words. Along with action words, other power words include popular skills, words specific to your industry, and keywords from both the job listing and the company website. Use these (without using them too often) to make your resume stand out as the hiring manager skims through it.

Use values. Also, when possible, use numbers to demonstrate how your efforts benefited your employers. For example, instead of simply saying you “added value to Best Practices PR by saving money,” you should say that you “administered a public relations budget of $500,000 and, by developing and implementing an innovative and efficient cost-saving marketing program, saved Best Practices PR over $10,000 a year for a period of three years.”

Focus on the job. By focusing on the skills, results, and accomplishments most aligned to the job you’re applying for, you’ll have a much better chance of getting called in for an interview. Again, using keywords from the job listing will help align your resume with the job. This, coupled with word choice, will get you closer to your next job.

Related: Best Resume Writing Services